Zabitý při demonstraci

23. 9. 2016

(ANSA) - Piacenza, 15. září – Egyptský dělník byl ve středu v noci sražen a zabit nákladním vozem během protestu v (italské) Piacenze. Třiapadesátiletý muž, otec pěti dětí, byl stanovišti stávkové hlídky před místním střediskem zásilkové služby GLS, pro niž v době nehody pracoval.
    Řidič stěží utekl před lynčováním ostatními demonstranty předtím, než ho zatkla policie a obvinila ho ze zabití na silnici. „Jeden člen personálu mu před sídlem firmy řekl, aby vytlačil stávkovou hlídku“, řekl Riccardo Germani z odborového svazu USB, jehož byla oběť řádným členem. „Křičeli na něho »Jeď, jeď«, a on vyrazil a přejel našeho člena“, dodal Germani.

K tomuto bezohlednému činu uvedl USB:

-          Dnes v noci, ve 23:45, aktivistu USB přejel a usmrtil nákladní vůz během stávky s hlídkou před firmou GLS v Piacenze. Zabití třiapadesátiletého soudruha a bratra Abda Elsalama Ahmeda Eldanfa je tragickým závěrem vyostření násilí a represe, jímž GLS a jeho smluvní partner SEAM odpověděli na spravedlivé požadavky dělníků. USB večer pořádala schůzku s dělníky GLS/SEAM k diskusi o nerespektování podepsaných dohod o odmítnutí nejistoty ve stanovené době. Během akce byl zabit Abd Elsalam Ahmed, otec pěti dětí, za přihlížení policejních důstojníků z nákladního vozu, který najel plnou rychlostí do stávkového stanoviště. Vražda je tragickým potvrzením neúnosných podmínek, jimž jsou dělníci v rozvozu zboží vystaveni.

Díky nejasnostem v zákoně, se smlouvami podepsanými kolaborantským svazem CES, šéfové zavedli vztahy založené na násilí a vydírání, a absence práv se tak stala normou v sektoru, kde zisky vzrostly jen za poslední rok o 29 %.

Mezinárodní oddělení USB

Italský svaz USB je stejně jako OSČMS členem sekretariátu Evropského střediska Světové odborové federace. Informaci o zabití egyptského dělníka jsme obdrželi ve čtvrtek 15. 9. Barbarský čin ostře odsuzujeme a vyslovujeme soustrast svazu USB a rodině zabitého dělníka. Kapitalismus v „demokratické“ zemi uprostřed Evropské unie opět ukázal svou odvrácenou, bezohlednou tvář.

16. 9. Vladimír Sedláček
člen Ústředního zastupitelstva OSČMS, zodpovědný za mezinárodní styky