Filip už nebude obhajovat post šéfa komunistů

9. 10. 2020

Vojtěch Filip v čele KSČM po patnácti letech skončí. Podle informací Práva v pátek řekl členům výkonného výboru KSČ, že už nebude znovu kandidovat na předsedu, jehož volba by se měla konat 28. listopadu.

„Oznámil jsem, že nebudu kandidovat na sjezdu komunistů,” sdělil novinářům v pátek Filip.

Rozhodnutí šéfa KSČM ovlivnil jeho zdravotní stav. Letos v únoru totiž prodělal infarkt. „Neměl jsem v plánu kandidovat ale už ani v dubnu,” doplnil. Sjezd byl totiž odložen kvůli koronavirové epidemii právě z dubna na konec listopadu. Tam si tak strana zvolí nového předsedu.

Věnovat se bude advokacii 

Filip je připraven dál straně pomáhat. „Pokud bude ode mne chtít KSČM nějakou práci, jsem připraven. Budu aktivní také v oblasti advokacie,” odpověděl na dotaz, zda se chystá kandidovat příští rok ve volbách do Sněmovny.

Výkonný výbor komunistů společně s krajskými šéfy probíral volební debakl. Filip i další členové vedení na pátečním výkonném výboru dali své funkce k dispozici.

Podle informací Práva Filip vyzval kandidáty na předsedy, aby se navzájem nešpinili na veřejnosti.

Podle informací Práva se do Filipa a současného vedení pustila dlouholetá pražská šéfka KSČM a představitelka radikálního křídla komunistů Marta Semelová, která navrhovala, aby výkonný výbor okamžitě přijal Filipovu rezignaci a neodkládal ji do listopadového sjezdu. „Sehráváme Babišovi roli užitečného idiota. My jsme mu získali hlasy,“ řekla Semelová.

Podobně se podle informací Práva vyjádřil i člen výkonného výboru za Ústecký kraj Pavel Vodseďálek. „Stanovisko kraje je odstoupit od podpory Babišovy vlády. A přijmout rezignaci vedení s tím, že pověříme 1. místopředsedu řízením strany do sjezdu,“ řekl Vodseďálek.

Podle Filipa diskuse odrážela názory, jaké měli někteří členové již v době, kdy se komunisté rozhodovali pro toleranci Babišova menšinového kabinetu. „Ty názory zůstaly konzistentní,“ prohlásil. „Trvám na tom, že tolerance vlády nám umožnila plnit alespoň část našho volebního programu,“ dodal.

Komunisté v krajských volbách uspěli pouze ve čtyřech krajích, kde získali 13 mandátů a oproti předchozím volbám přišli o 73 zastupitelů.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/filip-uz-nebude-obhajovat-post-sefa...

Zdroj: 
Novinky.cz