Dolejš: Češi nepotřebují na koronavirus kanóny, ale peníze

24. 10. 2020

Poslanec za KSČM a člen rozpočtového výboru Jiří Dolejš se zúčastnil 20minutového pořadu na ČRo. Moderátor Vladimír Kroc jakoby „neslyšel“, že koronavirus je větší prioritou než nákup vojenských vrtulníků; Dolejšovi namítl, že každý mluví asi o něčem jiném. Zeptal jsem se Dolejše, jak na něj situace ve studiu působila…

85 mld. má jít na armádu. KSČM jí chce připsat o 10 mld. méně. Moderátor Kroc „nerozuměl“ vaší větě, že „přidávat peníze armádě v krizových letech – není to pravé ořechové“.

Jiří Dolejš: Jde o pochopení základního faktu: KSČM nechce, aby armáda měla méně peněz, ale aby se pro příští rok jen dočasně zpomalil růst vojenských rozpočtů. Hlavní důvod je v napjatém rozpočtu kvůli epidemii, nyní vyčlenění peněz na velké akviziční projekty (nákupy houfnic, obrněnců, vrtulníků) není neodkladné. Peníze uložené na účtu budou mít stejně skluz v čerpání, protože výrobce ještě ani není připraven na dodávky v roce 2021. Jde také o platby zahraničním firmám, a tudíž tu není ani přímý efekt pro českou ekonomiku. 

Konstatoval jste, že rozpočet armády neustále roste, ale že trend může být přerušen z důvodů krize. Moderátor Kroc argumentoval, že armáda počítá s penězi na program, nastavený do roku 2035. Reagoval jste, že máme vycházet z toho, chceme-li se spíše bránit či usilovat o účast na misích. Že nemá jít o kolizi mezi krizovým rozpočtem a dlouhodobými výhledy. Jak vnímáte ono preferování armády?

Ano, požadavek USA, aby evropské země NATO zvýšily podíl svých vojenských rozpočtů na 2 % HDP, ten byl přijat na summitu NATO v Praze v roce 2002. A byl potvrzen v roce 2014 na summitu ve Walesu. Většina zemí EU to dodnes neplní, je to rozvržené do delšího časového období. Ale dlouhodobý plán není přeci dogma. Tady nejde o to, že by armáda přišla o peníze, ale o to, že v krizi nelze šetřit na lidech, že ten zbrojařský byznys prostě rok počká. Ty velké zbrojařské firmy kvůli tomu určitě nezchudnou. To by mělo docvaknout i vládě. Lidé to myslím rozhodně chápou.

Pokračování rozhovoru na Sputnik News https://cz.sputniknews.com/nazory/2020102312695012-dolejs-cesi-nepotrebu...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM