„Proč to chce Evropská komise před miliony lidí tajit?!“ Europoslankyně Konečná zásadně k nákupu vakcín

17. 1. 2021

ROZHOVOR „ČR si v létě řekla o vakcíny pro pouhých 30 procent obyvatel. Takže se nemůžeme divit, že Evropská komise také podle našich požadavků objednala tak málo vakcín,“ vysvětluje europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná a dodala, co dalšího podle ní vláda ohledně očkování podcenila. Rázně se ohrazuje proti „kamarádšoftům v rámci zdravotnictví či vakcinace“. Přečtěte si také, co řekla v souvislosti s ruskou a čínskou vakcínou a co si myslí o takzvaném „očkovacím pasu“. Na adresu odpůrců očkování, kteří si připnuli Davidovu hvězdu, padla slova jako „blbost“ nebo „nevzdělanost“. Na závěr nevynechala ani situaci v USA.

Paní poslankyně, vy jste si v minulých dnech postěžovala, že ani vy, ani další poslanci Evropského parlamentu nemohou vidět, až tedy na jednu výjimku, smlouvy s výrobci vakcín proti novému typu koronaviru. Kdo a proč tomu brání? A jaký největší problém v tom spatřovat?

Oficiálně tomu brání „obchodní tajemství“. V takto citlivé záležitosti, kde je navíc celá řada otazníků a veřejností se šíří desítky teorií o vývoji vakcín, jejich ceně, očkování a pandemii covid-19 vůbec, mi to přijde jako nejapný vtip Evropské komise, že chce před miliony občanů něco tajit. Nehledě na to, že cokoli, co je tak důsledně před lidmi skrýváno, dává podnět k různým dohadům a konspiracím. Za KSČM musím říct, že si totiž na rozdíl od ostatních stran stojíme za tím, že zdraví nesmí být kšeft! A to platí i v tomto případě.

Jak jste spokojená se strategií, kterou ohledně očkování zvolila Česká republika? A co říci na kritiku EU, konkrétně tedy Evropské komise, která se ohledně dodávání vakcín snesla z řady států?

Jsem ta poslední, která by se kdy Evropské komise zastávala. Když si otevřete můj facebook, tak tam najdete spoustu kritiky práce eurokomisařů – včetně Věry Jourové z ČR, nominantky hnutí ANO 2011, která nedokázala vyjednat zrušení dvojí kvality potravin, aby čeští občané nebyli nuceni jíst předražené šunty v českých obchodech. Nebyla to KSČM, která hlasovala pro tuto Evropskou komisi – na rozdíl třeba od europoslanců jmenovaného hnutí ANO 2011.

Více v odkazu

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/-Proc-to-chce-Evropska-k...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Parlamentní listy