Odezva na rozhodnutí Ústavního soudu

4. 2. 2021

Vážení soudruzi,
nebudu komentovat rozhodnutí Ústavního soudu, to je ztráta času.

Důležité je, jak se zachovají strany v poslanecké sněmovně a také jednotliví politici, protože se může stát, že se strany nedohodnou na řešení ani  uvnitř svých poslaneckých klubů.

Jaké jsou možnosti.

  1. Ústavní krize, kdy PS a Senát nestihnou nový volební zákon, anebo stihnou a hodí do toho vidle prezident, který zákon vrátí a PS ho nestihne přehlasovat. Pravděpodobnost nikoliv malá.
  2. Nejde se většina v PS a Senátu pro nový volební zákon, ke kterému budou poslanci donuceni se skřípěním zubů (někteří)

1.varianta – vrátíme se před rok 1998, přidělování hlasů v I. a II. skrutiniu

2.varianta – bude jeden volební obvod – celá Česká republika

3.varianta- modifikovaná verze D'Hondtovy metody, v níž jsou počty získaných hlasů děleny v prvním kole jiným číslem namísto číslem 1. To je matematická extraliga, kterou asi řada poslanců nepochopí, vzroste role stranických vůdců a lobbistů.

Možná řešení:

  • Varianty 1. a 2. nahrávají stranám těsně nad 5%, naopak ztratí silní – ANO, PI+Stan, Spolu (ODS+TOP+CSL). Ti tři si to uvědomí a přijmou modifikovanou verzi D'Hondtovy metody s dělitelem 1,42 v prvním kole, což může vygumovat KSČM i ČSSD z parlamentu i v případě zisku více než 5%. V takovém Libereckém kraji (8 mandátů) ani 9% hlasů nemusí stačit na jediný mandát! Bude to ještě větší prasárna než stávající volební zákon, ale i když to KSČM+CSSD napadnou u Ústavního soudu, bude ÚS spěchat s rozhodnutím? Ve prospěch komunistů a socanů?

Propukne rvačka o místa na kandidátkách v SM, JM a Ústeckém kraji ? Protože v ostatních krajích bude KSČM bez šance. Kdo z vedení strany bude chtít kandidovat v Praze, o Liberci nebo Karlových Varech ani nemluvě. Náš Středočeský si zopakuje výsledek z krajských voleb – 0 mandátů, optimistický odhad v případě výsledku kolem 7% to bude 1 mandát

  • Jeden volební obvod – celá ČR. Bomba – volební lístek a na něm 200 jmen za každou stranu. Přepočet hlasů na mandáty cca jako při posledních volbách do EP.

Propukne v ÚV zákulisní dohadování o prvních 10 míst na kandidátce ? Jak jen důležitá může volba vedení strany na půdě ÚV. Budou nebo nebudou se slibovat místa na kandidátce výměnou za hlas ve volbách vedení ? ( Jak to krásně popsala Z. Rujbrová v prosincovém rozhovoru v HaNo).

  • Starý dobrý systém I. a II. skrutinia. Pro pamětníky – ve volbách 1998 získala KSČM 658 tis. hlasů, v I. skrutiniu 20 mandátů a ve II. skrutiniu 4 mandáty. Středočeský kraj – 77 tis. hlasů, 2 poslanci v I. skrutiniu – Ransdorf a Frank

Co uděláme pro zisk 500 tis. hlasů?

Přijmeme strategii tvorby kandidátek mládí vpřed a staří na svoje místa?

Jenom připomínám :

  • poslední čísla – volby 2020 pro KSČM 132 tis. hlasů, volby 2019 pro KSČM 165 tis. hlasů, volby 2017 pro KSČM 393 tis. hlasů. Nádherný sestupný trend.
  • Návrh OV KSČM Praha – východ na zásady tvorby kandidátních listin, resp. volitelných míst na kandidátkách:
  1. Kandidát musí mít svoje profesní zaměření, oblast politiky, které se hodlá v PS věnovat. V této oblasti musí mít odpovídající vzdělání, dovednosti a zkušenosti. Prostý výkon povolání v dané oblasti nestačí, musí pro nominaci mít něco navíc.
  2. Kandidát musí mí schopnost v dané oblasti mediálně vystupovat, musí se vykázat publikováním článků (máme přece HaNo), existují weby jako PL, je FB, Twitter………
  3. Kandidát by se měl vykázat aktivním přístupem k tvorbě programu strany, prací v odborném zázemí……..
  4. U kandidáta je vítaná pedagogická činnost v daném oboru, praxe z práce zastupitele
  5. Kandidát  musí naplňovat obecné podmínky – mít komunistické přesvědčení, čistý morální profil, schopnost vystupovat před kamerou….. ale také by měl mít dobrou zdravotní kondici a schopnost mít svůj styl (účes, oblečení….)
  6. Na prvních pěti místech by neměli být kandidáti, kteří byli ve funkci již 2 a více období za sebou
  7. Mezi prvních pět je možné navrhnouti mladé, nadějné, kteří logicky některé zásady nesplňují

Pavel Posolda
Místopředseda OV KSČM Praha - východ