Ondráček: Babiš nakonec díky hejtmanům kývl na naše požadavky. Splní je tentokrát?

14. 2. 2021

V České republice bude kvůli epidemii Covidu-19 dál platit nouzový stav. Po nesouhlasu Sněmovny s vládní žádostí o jeho prodloužení skončí aktuální stav nouze o půlnoci, hejtmani se však v neděli dohodli na tom, že vládu požádají o vyhlášení nového na dva týdny. Na CNN Prima News o probíhajícím jednání také diskutovali poslanci v rámci Partie, kde byl mj. také poslanec KSČM a člen Ústředního krizového štábu Zdeněk Ondráček.

»Mě nejde o to, kdo s návrhem přijde, ale jde o výsledek. Jestli je takový, že se narovnají nějaké nesmysly, tak je to dobré pro občany České republiky,« uvedl. Podle něj jsou pak požadavky, s kterými šli hejtmani do jednání, přesně ty, které chtěla KSČM.

»Některá opatření jsou nadbytečná a my o nich dlouhodobě hovořili s tím, že bychom republiku konečně trošku rozvolnili. To, že jsme nepodpořili prodloužení nouzového stavu, bylo to nejlepší, co jsme pro tuto republiku mohli udělat,« připomněl. »Umožnili jsme, že se do toho zapojili hejtmani napříč politickým spektrem, problém není opozice nebo koalice, problém je to nás všech, takže to můžeme řešit společně, nebo na něj taky společně dojedeme,« vysvětlil Ondráček.

Co se týče návratu dětí, upozornil, že na posledním jednání se postavila proti jejich návratu do škol »jako jeden muž« sociální demokracie a zabránila tak rozvolnění. Za chaos, který tady je, tak podle něj může především sociální demokracie. Doplnil také, že děti je možné testovat i neinvazivními testy, že by si mohly i samy provádět testování. »Proč tady jede byznys jen na některé formy testování, když tady jsou i čeští výrobci, kteří jiný způsob umožňují?« podivil se.

Dalším bodem KSČM byla regulace venkovního sportování, třetím tématem bylo rozvolnění obchodů a služeb, čtvrtým zrušení nouzového stavu a pátým přijetí potřebné legislativy. »Přijali jsme návrh, který umožňuje Správě státních hmotných rezerv nákupy i bez nouzového stavu, tím jsme odstranili zásadní právní problém, o nasazení armády jsme také hovořili dostatečně, tedy že tam možnost podle stávajícího zákona je, což se hned ukázalo,« připomněl Ondráček s tím, že i když vláda tyto podmínky znala, nedělala nic. »To, co říkali vládní představitelé, byly vědomé lži a během pár hodin se prokázalo, že to jsou fabulace, že jenom strašili národ, že potřebují nouzový stav,« konstatoval Ondráček.

Záznam Partie najdete na CNN Prima News https://cnn.iprima.cz/jednani-s-babisem-jsou-silena-odborna-rozhodnuti-m...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
CNN Prima News