Filip: Podpora vlády slábne. Napříč stranou

31. 3. 2021

Za necelé dva týdny by měl Vojtěcha Filipa vystřídat v čele komunistů nový lídr. Se současným předsedou KSČM Deník hovořil o tom, co tato změna bude znamenat pro toleranci menšinové vlády a osud klíčových norem, jako je například stavební zákon.

- Vláda před měsícem požádala občany, aby jí dali maximálně čtyři týdny na obrat při krocení epidemie. Teď požádala o dalších 30 dnů. Poslanci jí dali čtrnáct. Myslíte, že lidé jsou ochotni to ještě vydržet?

Ochota tady evidentně není. Nikdo nezpochybňuje, že pandemie je velmi zlý pán a umírají lidé. Je také zřejmé, že určitá opatření zabrala, snížilo se reprodukční číslo a hlavně počet těžce nemocných. To je pozitivní trend. Ačkoliv farmaceutické firmy a vědci naplno pracují na vývoji vakcín i léků, aby se s atakem pandemie vyrovnali, je před námi ještě mnoho dní na její překonání. Jsem přesvědčen, že přijímaná nařízení nyní už nemohou být plošná, ale musejí přesně reagovat na místní situaci.

- Čili že by se pravomoc měla z centrální úrovně přesunout do krajů?

Ano. Je přece jasné, že některé regiony jsou postiženy daleko víc než jiné. Okresy, kde byla virová nálož masivní, jako jsou Chebsko, Sokolovsko a Trutnovsko, už získaly vyšší kolektivní imunitu, jejich obyvatelé mají dostatek protilátek. Tam by už mohly být restrikce mírnější než jinde. Vyžaduje to pochopitelně velké nasazení krajských krizových štábů a krajských hygienických stanic. Ty by měly řídit i přednostní očkování, pohyb obyvatel atd.

- Vládě by podle vás tedy už stačil k efektivnímu řízení pandemický zákon?

Kdyby se opravdu cíleně řešily otázky daného regionu, zcela by to postačilo. Kraje mohou se vší odpovědností a znalostí místních podmínek říct, které okresy je třeba zavřít, a které naopak učinit vzájemně prostupnými. Z centra to určit nelze.

- Máme před sebou pět dní velikonočních svátků. Dovedete si představit, že obyvatelé budou během nich dodržovat nařízení vyplývající z nouzového stavu a nevyjedou na svoje chaty či chalupy?

Určitě to bude velká zátěž pro policii, protože bude muset hlídat to, co je z pohledu mnoha občanů i mého nesmyslné, tedy neprostupnost mezi okresy. Například můj okres České Budějovice sahá od Ševětína po Nové Hrady, což je zhruba 60 kilometrů na délku. Většina obyvatel Českých Budějovic má tudíž daleko blíže na svoje chaty na Třeboňsku, Strakonicku nebo Prachaticku než na druhý konec okresu. Navíc epidemická situace se skutečně výrazně liší v rámci kraje, je jiná na Českobudějovicku a Jindřichohradecku, kde je momentálně hodně špatná. Potvrzuje se tím, že plošná nařízení znemožňují racionální opatření krajské hygienické služby.

- Přesto členové vašeho výkonného výboru doporučili komunistickým poslancům, aby pro prodloužení nouzového stavu ruku zvedli. Vnímáte to jako příznak nervozity před volbou nového předsedy KSČM?

Nikoliv, spíše to vnímám jako důsledek ztížené komunikace, neboť hlasování proběhlo per rollam (bez osobní přítomnosti), takže garant poslaneckého klubu nemohl některé věci členům výboru osobně zdůvodnit. To pochopitelně situaci zkomplikovalo, komunikace na dálku zkrátka není to pravé pro detailní vysvětlení složité věci.

- To by se v Nymburku, kde se má sejít 90 členů ústředního výboru prezenčně, stát nemělo. Bude volba nového vedení bouřlivá záležitost?

Ještě v Nymburku nejsme. Vzhledem k prodloužení nouzového stavu není jisté, zda nám hygiena dovolí, abychom takové shromáždění uskutečnili. Já o to budu usilovat. Jestli se to podaří, pak budeme chtít schválit politický program pro sjezd, základ volebního programu, kandidátní listiny a změny ve vedení strany.

Celý rozhovor na

https://www.denik.cz/z_domova/vojtech-filip-rozhovor-andrej-babis-20210329.html

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM