Babiš neplní dohody. Budeme jednat o další podpoře vlády

31. 3. 2021

Předseda KSČM Vojtěch Filip svolal na čtvrtek 1. dubna výkonný výbor, aby od něj získal pověření pro dohodovací řízení s hnutím ANO o toleranci menšinové vlády. Kabinet premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše podle Filipa neplní dohody, na jejichž základě komunisté vládu ve sněmovně podporují.

"Nemáme stále sloučené pojišťovny, nemáme banku v rukou státu a peníze z vládní rozpočtové rezervy se přesunuly armádě, nikoliv na boj s covidem, což považuji za velmi diskutabilní," vyjmenovává Filip své výhrady.

Výkonný výbor se sejde ve čtvrtek v 13:00, kdy bude pauza jednání sněmovny. Podrobnosti sdělovat nechce. "To nechávám na čtvrtek," uvedl na dotaz, jaký harmonogram pro jednání s ANO navrhne. Bez odpovědi nechal také dotaz na případnou souvislost jednání se zasedáním Ústředního výkonného výboru, které je plánováno na sobotu 10. dubna.

O toleranční dohodě jednali zástupci ANO a KSČM v lednu. Avizovali tehdy dohodu nad sloučením Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) a Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) a shodu na zavedení pětitýdenní dovolené. Kritizovali ale záměr vlády vrátit do rozpočtu armády deset miliard korun, o které byl rozpočet obrany na tlak komunistů zkrácen při jednáních o státním rozpočtu. Vláda nejprve v únoru z rozpočtové rezervy armádě přesunula pět miliard korun, toto pondělí rozhodla o přesunu zbývajících pěti miliard.

Filip dlouhodobě kritizuje i přístup vlády k řešení epidemie koronaviru, žádá, aby byl decentralizovaný, více založený na rozhodování jednotlivých krajských hygien.

Mediální úsek ÚV KSČM