Sněmovní volby podle nových pravidel

8. 4. 2021

Poslanci schválili nová pravidla pro volby do sněmovny. Nový způsob přepočtu hlasů na mandáty opět zvýhodňuje úspěšnější strany, ale mírněji než dosud. Mandáty se budou přidělovat automaticky bez možnosti povolebního zásahu stran. Volebním koalicím bude stačit pro vstup do dolní komory méně hlasů než v minulosti.

Novela volebního zákona musí být přijata kvůli verdiktu Ústavního soudu, který před dvěma měsíci zrušil dosavadní způsob přidělování mandátů jako nespravedlivý pro malé strany a zvýhodňující velké. ÚS zrušil také dosavadní kvora pro koalice deset, 15 a 20 procent. Nově by dvoučlenné koalice musely získat nejméně osm procent hlasů a vícečetné koalice 11 procent hlasů. Jednotlivé volební strany by pro vstup do Sněmovny potřebovaly nadále alespoň pět procent hlasů. Voliči si budou poslance vybírat ve 14 krajích jako doposud. Návrhy omezit počet volebních krajů nebo zavést Českou republiku jako jeden volební obvod přijaty nebyly.

Místopředseda ústavně právního výboru Stanislav Grospič (KSČM) na tiskové konferenci před začátkem jednání řekl, že podle KSČM by Sněmovna neměla vstupovat do volebního zákona nad rámec rozhodnutí ÚS. »Z našeho pohledu vidíme jako nejlepší návrh, který byl předložen ministerstvem vnitra, vnímáme ale to, že v současné době je tento návrh v podstatě mrtvý,« uvedl. Avizoval, že komunisté se přikloní k návrhu, aby v případě druhého skrutinia přidělování mandátů byla ponechána vůle voličů, to znamená, aby o mandátech rozhodovaly výsledky voleb, nikoli sekretariáty politických stran. Pokud by to neprošlo, komunisté by podle něj nový volební zákon nepodpořili. »Říkám to s odpovědností toho, že vnímám složitost situace, ale volební zákon je také zásadní věc, budeme si utvářet politické prostředí na příští léta,« uvedl Grospič.

Zdůraznil, že nepřijetí novely by sice neznamenalo odklad voleb, ale mandáty by přiděloval Nejvyšší správní soud, a to by z pohledu KSČM znamenalo naprosté selhání politické reprezentace. »Protože odpovědnost vůči voličům je, vypořádat se se základními právy, a mezi ně patří právo volit a být volen, a tím by došlo k jeho zpochybnění, protože by někdo další rozhodoval o přidělování mandátů,« zdůvodnil postoj KSČM Grospič.

Sněmovna neschválila žádnou z úprav, která by zavedla možnost korespondenčního hlasování ze zahraničí. Češi v cizině tak budou muset hlasovat buď na zastupitelských úřadech, nebo přijet do ČR. Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik novinářům řekl, že komunisté mají s korespondenční volbou problém. »Myslím si, že nejčistší je osobní účast za přítomnosti volební komise, to je možné zajistit i v průběhu pandemie, a také, že o tom, kdo bude vládnout, kdo bude ve Sněmovně, kdo vyhraje volby mají rozhodovat především ti, kteří tady žijí,« prohlásil předseda komunistických poslanců.

Novelu nyní posoudí Senát.

Mediální úsek ÚV KSČM
Haló noviny /Janka Kudrnovská