Filip: Pokud nepostavíme včas jaderný blok, budeme zcela závislí na ruském plynu

9. 4. 2021

Budou komunisté dál tolerovat menšinovou vládu? Jakou šanci má KSČM dostat se v parlamentních volbách znovu do sněmovny? A proč stojí o to, abychom se mohli očkovat ruskou vakcínou Sputnik V a aby jadernou elektrárnu v Dukovanech dostavěl Rosatom? Vladimír Kroc se ptal předsedy KSČM Vojtěcha Filipa.

Dohodovací řízení mezi vaší stranou a hnutím ANO bylo na týden přerušeno, ale bude pokračovat. Proč, když v hlasování členů ÚV se naprostá většina vyslovila pro ukončení tolerance kabinetu hnutí ANO a ČSSD?

Usnesení se týkalo toho, že máme po dohodovacím řízení jednat o ukončení, pokud nebudou splněny podmínky, které jsme si na začátku dohody o toleranci dali. Už v lednu při pololetním hodnocení roku 2020 jsme řekli, že některé věci jsou nesplněni a vláda na nich dál nepracovala. Takže jsme byli nespokojeni a já jsem členy ústředního výboru požádal, aby se vyjádřili, zda máme dále v dohodě o toleranci pokračovat, nebo ji vypovědět. Samotná dohoda má ve svém ustanovení dohodovací řízení, a jestliže má dohodovací řízení, tak musíme řízení – protože my neporušujeme smlouvy, které jsme uzavřeli – naplnit. A tam jednotlivé kroky řešíme.

Co je potřeba splnit, abyste byli ochotni uvažovat o pokračování tolerance?

Tím splněným bodem je například zvýšení důchodů, trvalé zvyšování minimální mzdy, ochrana přírodních zdrojů, a tam nejde jenom o lithium, ale také o ostatní přírodní zdroje. Částečně splněn je úkol o ochraně vody, tam jsme ve druhém čtení u ústavního zákona.

Ale co je to základní, přes co nejde vlak?

Základní nesplněné je sloučení dvou zdravotních pojišťoven – Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny.  Tam jsme v červnu loňského roku předložili manuál, jak k tomu dojít. A za celé druhé pololetí roku 2020 na tom nebylo uděláno nic. A ten druhý nesplněný bod, který je pro nás zcela zásadní, je banka v rukou státu komerčního typu.

Poslankyně Miloslava Vostrá pro Hospodářské noviny řekla, že hnutí ANO už vás k toleranci nepřesvědčí. Podle ní nestihne vaše požadavky splnit. Jaké rozhodnutí ohledně pokračující tolerance vlády odhadujete, že padne z vaší strany do příští soboty?

Musím dát Miloslavě Vostré za pravdu. Jsem skeptický. Nerad dělám individuální závěry – jsme strana s kolektivním vedením a já tomu vedení dávám velkou váhu, a proto si počkám na konečné stanovisko. Ale moje stanovisko je obdobné jako stanovisko předsedkyně rozpočtového výboru Miloslavy Vostré.

Zdroj včetně záznamu

https://radiozurnal.rozhlas.cz/pokud-nepostavime-vcas-jaderny-blok-budem...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Český rozhlas - Radiožurnál