Konečná: KSČM je jediná strana, která se hlásí k tomu, že středem jejího zájmu je společnost a nikoli peníze

14. 4. 2021

V sobotu 17. dubna proběhne setkání Ústředního výboru KŠČM, na kterém by se mohla uskutečnit volba nového vedení strany. Jednou z předních osob, která by mohla stát v čele strany, je její místopředsedkyně a poslankyně EP Kateřina Konečná. V rozhovoru se Sputnikem přiblížila svůj pohled na toleranci vládě a budoucnost strany.

Po rozvolnění opatření plánuje Vaše strana provést dávno plánovány sjezd a zvolit nového předsedu. Jste jedním z kandidátů na tento post. Co byste stanovila jako hlavní cíle Vašeho případného budoucího předsednictví?

Ing. Bc. Kateřina Konečná: Personální otázky bude zatím řešit Ústřední výbor KSČM, což je cca 100 lidí. Náhradní termín sjezdu zatím napevno určený není. A jaká je má představa o budoucnosti KSČM? Jednotná, jasná, pro lidi srozumitelná strana stojících na pevných zásadách, které jsou ve prospěch dolních deseti milionů občanů – nikoli úzké skupinky elit. Tím je KSČM de facto i nyní, akorát to moc neumí komunikovat. Občan musí vědět, že jedinou skutečnou obhájkyní a alternativou pravice, neurčitého středu a populistických výkřiků, je právě KSČM. 

Zvažovala by Vaše strana koalici s jiným politickým hnutím v parlamentu a proč?

Nebráníme se spolupráci s kýmkoliv, kdo bude chtít pohnout s problémy, kterých má ČR nespočet. S největší pravděpodobností nás čeká krize ekonomicko-sociální a bude důležité, aby na ni nedoplatili obyčejní občané, jako to bylo v krizi roku 2008, protože se ukazuje, že i teď - v době kdy si spousta občanů utahuje opasky - narůstá majetek a počet miliardářů. Program KSČM nabízí smysluplnou a životaschopnou alternativu a budeme rádi za každého, kdo nám pomůže ho realizovat. Hovořit ovšem o koalici podle mě v tuto chvíli není na místě.

Současná KSČM sdružuje představitele alespoň dvou generací. Jak podle Vás lze dosáhnout mezigenerační shody ve straně?

V současné KSČM jsou zastoupeny všechny generace. Ta věkově vyzrálejší početněji, ale vidím to jako plus. Mezigenerační shoda a pohled na problémy z mnoha úhlů (včetně toho generačního) je výhoda, kterou KSČM může jasně nabídnout. 

KSČM nadále zůstává jednou z nejsilnějších komunistických stran ve střední Evropě. Jaký význam kladete přívlastku „komunistická“ v názvu strany?

Velký, protože je to odkaz na cíl, který si klademe. Komunistická alternativa je totiž jedinou skutečnou alternativou kapitalismu. Byť se nám různé think-thanky bohatě sponzorované kapitalisty snaží říct, že kapitalismem vývoj dějin končí, tak tomu tak není. KSČM je jediná strana, která se hlásí k tomu, že středem jejího zájmu je společnost a nikoli peníze. A to je strašně moc, i když si to lidé obvykle uvědomovali jen ve „zlých“ časech.

 

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Sputnik News