Luzar: Zapojovat EU do diplomatické války s Ruskem je krátkozraké

24. 5. 2021

Mimořádné zasedání Evropské rady, které proběhne 24.-25. května v Bruselu, může být pro Českou republiku rozhodující v konfrontaci s Ruskem. Kromě témat, která jsou na pořadu jednání, jako je boj s covidem-19 a změnami klimatu, projednání obchodní dohody EU a Velké Británie, bylo rovněž zařazeno téma vztahů EU s RF.

Premiér Andrej Babiš se chystá obrátit se na kolegy se žádostí o podporu v konfrontaci Prahy s Moskvou. Již dávno před summitem to uvedl ministr zahraničí Jakub Kulhánek pro noviny Právo, přičemž výzva byla zveřejněna také na portálu českého ministerstva zahraničních věcí.

Nejde zřejmě pouze o solidární vyhoštění ruských diplomatů. Praha, jak sdělila ministryně financí Alena Schillerová, žádá náhradu škod způsobených výbuchem ve Vrběticích, a to v částce minimálně 48 milionů dolarů, což znamená jednu miliardu korun.

Rusko tyto nároky rozhodně odmítlo, protože vyšetřování není ukončeno a nebyly předloženy zjevné důkazy „viny“. S čím tedy počítá Česko na summitu EU? Pro Sputnik o tom promluvil člen meziparlamentní skupiny pro styk s RF, poslanec Leo Luzar (KSČM).

"Nejde o peníze, to je snad každému jasné. A ani peníze neznamenají vykoupení, jak by nám mohl vyprávět Muammar Kaddáfí. Vše je hra klamu a mystifikací, protože cíl je někdy dosažen až jaksi mimoděk. To jsou zpravodajské hry a existuje pro to velmi mnoho důkazu, které po letech vydají archivy a pamětníci. Že budoucnost vyvrátí tehdejší důkazy, je už bohužel pozdě pro tisíce mrtvých. To je osud všech těch intrik, stojících za rozpoutáním válek od vysílače v Gliwicích po zbraně hromadného ničení v Iráku. Prostě stále pro mnohé mocnosti světa platí, účel světí prostředky. A opravdu nejde o jednu miliardu korun. Kdyby to bylo tak jednoduché, nebylo by válek a vše by mohl vyřešit odpustek. Proto se musíme vždy ptát Qui Bono, a tady je kámen úrazu všech tajných informací, které jako důkaz používají tajné služby celého světa. A nedělejme si vůbec žádné iluze, že zrovna ty naše tajné služby jsou složené ze samých svatých lidí chodících do kostela a nikdy nemluvících sprostě. Vždyť svatí nejsou ani katoličtí knězi, takže ani to není zárukou pravdy a už vůbec ne spravedlnosti. Proto bychom měli k těmto informacím přistupovat vždy s velkou mírou kritiky a jakákoliv disharmonie takové zprávy by nás měla varovat a minimálně nás všechny začít nutit ke kritickému myšlení a požadovat další informace. Tento můj kritický pohled se týká všech tajných služeb a zvláště těch služeb pracujících pro státy, které se považují za velmoci nebo i těch států, které se projevují produkováním obav nebo naopak se urputně snaží zastírat, Vatikán nevyjímaje.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Sputnik News