Třešnička - léto 2021

15. 6. 2021

Šance na nový začátek Jsme na straně lidí práce Omezování služeb na kraji pokračuje Rozvoj místo škrtů veřejných služeb! Tři otázky pro kandidáty KSČM do Sněmovny Široké aktivity mladých komunistů Naše křížovka léto 2021 JUDr. Stanislav Grospič, právník, 57 let, předseda Mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny PČR, místopředseda ÚV KSČM a předseda Odborového sdružení Čech, Mravy, Slezska. Komunistická strana Čech a Moravy dlouhodobě zdůrazňuje právo na důstojný život. Jako první bod je zakomponováno i v současném volebním programu strany. Co si pod tím mají občané představit? Je to vlastně základní bod našeho volebního programu. Po mnoha letech se díky KSČM podařilo opakovaně zvednout minimální mzdu, která dnes činí 15 200 Kč, resp. 90,50 Kč na hodinu. Tím se výrazně pomohlo růstu mezd v nestátní sféře, ale i platů v sektoru veřejném. Nepřibylo ale nijak výrazně zaměstnanců, kteří dosáhnou na průměrnou mzdu. Stále je pod ní víc jak 60 procent z nich. Zvýšil se alespoň počet těch, kteří dosáhnou na tzv. středovou nebo také mediánovou mzdu, která loni činila 31 183 Kč. Díky tlaku KSČM na vládu také rostly starobní důchody, jejich průměr již překročil 15 000 Kč. Přes určitý pokrok je to ale podle nás stále málo, takže růst mezd, především těch podprůměrných, ale i důchodů, zůstává naším úkolem i do budoucna. Podle nás by jak minimální mzda, tak minimální důchod měly být nad hranicí chudoby, aby byly motivační. Loni uváděla každá dvanáctá domácnost, že nebyla schopna ze svých příjmů pokrýt ani nákup minimálního jídla a oděvů. Zhruba čtvrtina domácností se tedy občas dostává pod hranici chudoby, a to je alarmující. To chce KSČM změnit. Nelze přece hovořit o důstojném životě, když jedna desetina obyvatel České republiky, více jak jeden milion, se pohybuje na hranici chudoby nebo pod ní, a přitom tu roste velice úzká vrstva bohatých rentiérů. Navíc tolik opěvovaná střední vrstva se svou „slušnou“ životní Hovoříme se Stanislavem Grospičem, lídrem kandidátky KSČM ve Středočeském kraji pro nadcházející volby do Sněmovny