Zdeněk Ondráček v debatě Hospodářské komory: KSČM má zásadní problém s výdaji, které jdou do armády

2. 9. 2021

Hospodářská komora prosazuje víceletý rozpočtový rámec pro rezort obrany, který by umožnil efektivní plánování klíčových projektů včetně akvizic. Komora také apeluje na nutnost plnit závazek vůči NATO vynakládat na obranu 2 % HDP a na větší zapojení českých firem do armádních nákupů a do bezpečnostního a obranného systému státu.

V rámci Hospodářské komory se konala debata s názvem Obrana a obranný průmysl ČR, kde se diskutovalo o rozpočtu a ekonomice obrany, zapojení českého obranného průmyslu do bezpečnostního a obranného systému státu, prosazování českých bezpečnostních zájmů nebo podpoře exportu, Debaty se za KSČM zúčastnil náš bezpečnostní expert Zdeněk Ondráček, poslanec KSČM.

"KSČM má zásadní problém s výdaji, které jdou do armády, protože i když bude garantováno, že půjdou na obranu dvě procenta HDP, tak ta černá díra, která v armádě je, bude nekonečná. Když už tady chválíte ministra obrany, že se mu daří investovat peníze do armády, tak je třeba si také přečíst kontrolní závěry NKÚ, které hovoří o tom, jak ty nákupy probíhají a jaké jsou tam problémy. KSČM chce znát koncepci armády, co se vlastně od armády očekává, jestli má být připravena na válku, která se povede konvenčními zbraněmi a potřebujeme tanky, dělostřelectvo, raketomety, nebo má být připravena na hrozby teroristckých útoků. A také samozřejmě, zda je armáda schopna a připravena svými silami a prostředky pomáhat občanům České republiky před útoky, které se očekávají v případě hybridní války nebo teroristických útoků, a to na zde na území České republiky a nikoli tisíce kilometrů někde jinde," řekl v úvodu Ondráček.

Debaty se zúčastnili také ministr obrany Lubomír Metnar (nestr. za ANO), poslanci Pavel Růžička (ANO), Jan Birke (ČSSD), Jan Bartošek (KDU-ČSL), Jana Černochová a Karel Krejza (oba ODS), Jan Lipavský (Pirátská strana) a Radovan Vích (SPD).

Video:
Mediální úsek ÚV KSČM