Protokoly bruselských mudrců

12. 9. 2021

Chtěli to nejlepší – dopadlo to jako vždy. Nejde o Rusko, ale o Evropskou unii.

Pohádky o tom, že v Bruselu sedí zkušení, prozíraví, rozvážní a pragmatičtí politici, kteří se nedají oklamat a vše si předem spočítají, se za 2 – 3 roky rozplynuly. V Bruselu sedí z hlediska mentálních schopností celkem průměrné persony – diletanti a rozhodují se buď náhodně, nebo na základě vlastních politických dogmat a fantazií. Profesionální úroveň „bruselských mudrců“ stále více připomíná úroveň jejich ukrajinských „kolegů a partnerů“.

Notoricky známý „třetí energetický balíček“ byl speciálně vymyšlen tak, aby zkroutil ruce Gazpromu a přinutil jej prodávat plyn podle evropských podmínek. To znamená – levně.

mapanorstrim.jpgNajednou se ale ukázalo, že v Gazpromu nesedí pitomci. O tržní ekonomice něco vědí. A v této ekonomice cena roste s poklesem nabídky a se stabilní poptávkou po zboží (ššš! EU o tom neví!).  Gazprom omezil dodávky plynu do zemí EU a ceny v plynových uzlech EU se zvýšily. Od 120 -150 eur se vyšplhaly až na 600!

Civilizovaná Evropa zavyla. Rozhořčila se. Cože, jak to? Nemůžete nám prodávat plyn za takovou cenu, máme tady kulturu a hodnoty … Merkelová, která přišla do Moskvy, se pokusila vyjednat snížení ceny (tj. zvýšit dodávky), ale z nějakého důvodu hovořila o Navalném.  Výsledek je zřejmý: ceny klesly přesně na jeden den, poté se staly vyšší, než byly před její návštěvou. Možná měla veřejně mluvit o plynu?

(Mimochodem, nedivil bych se, kdyby vyvíjela tlak na tradiční ruskou velkorysost…. všichni jsme civilizovaní lidé, levně nám prodejte plyn – vidíte: máme problémy … Ale zdá se, že Rusko konečně prohlédlo tuto levnou faleš a rozhodlo se, že je čas skoncovat se štědrostí).

Stále více mě udivuje úroveň mentálního vývoje takzvaných Evropanů. Mají tam potrubí. Lze jím pumpovat X kubických metrů plynu. Evropané přijímají zákon, podle kterého je povoleno pumpovat potrubím pouze X/2 plynu. To znamená, že polovina potrubí je prázdná. 

Otázka: o kolik se zvýší cena plynu, při neúplném vytížením potrubí?

Tento banální školní úkol se ukázal být nad síly všech evropských komisařů. Neznají odpověď! 

Pak ale zapištěli o tom, že „cena musí být spravedlivá“.

Lidi, cena je naprosto fér. Nejférovější na světě! A pokud nějakým svým způsobem vypočítáváte spravedlnost, pak jsou to vaše problémy. Kupte si americký plyn v cisternách. „Molekuly svobody“.  Chtěli jste to sami, že? Terminály byly postaveny. Američané nic nevozí? Nějaké otázky na nás? Táhněte tam potrubí a budete šťastní.

Ale zkušení, prozíraví a vypočítaví bruselští političtí bizoni nemohou pochopit, proč je plyn na trhu tak drahý. To všechno je Putin! Petrov! Boširov! Nejhorší nepřátelé civilizovaného světa …

Evropané nadšeně podřezávali větev, na které sedí.

Burzovní analytici, kteří vysvětlují náhlý růst cen modrého paliva nejsilnějším hurikánem Ida za posledních 100 let, který zasáhl trpící Texas a Louisianu, kde se vyrábí 98% amerického LNG, zkreslují realitu. Co bránilo Američanům, stejně jako katarskému LNG, aby dodali svůj plyn do Evropy, než tento hrozný hurikán vypukl? 

Odpověď je jednoduchá až do bodu banality – elementární chamtivost! Jde o to, že tehdy i nyní byla cena modrého paliva na prémiových trzích jihovýchodní Asie vyšší než v Evropě o 50–70 dolarů za tisíc metrů krychlových. Buržoazní kapitalisté se třeba i oběsí kvůli dalšímu centu navíc a zde se účet vyšplhal na desítky a stovky milionů dolarů. V důsledku toho se za posledních 8 měsíců dodávky LNG do Evropy snížily o více než 17 miliard metrů krychlových.

A důvodem vůbec nebyl hurikán Ida, který zasáhl jižní americkou ropu a státy produkující LNG, jak již vysvětlili analytici akciového trhu, ale Nejvyšší zemský soud v Düsseldorfu svým rozhodnutím z 25. srpna bojkotoval Nord Stream 2AG podle norem třetího energetického balíčku, který odřízne polovinu jeho potrubí ve prospěch neexistujícího alternativního dodavatele, což přinutí společnost Nord Stream 2AG poskytnout část své přepravní kapacity třetím právnickým osobám, které budou jednoduše nakupovat plyn od Nord Stream 2AG a prodávat jej evropským spotřebitelům za vlastní marži, čímž se cena pro koncového uživatele zvýší. Rozhodnutí chamtivosti.

Jinými slovy, EU hloupě chtěla svůj podíl na „plynovém koláči“, když zakázala samotnému Gazpromu prodávat vlastní plyn dodávaný vlastním potrubím, přičemž do systému prodeje energie zavedla řadu firem, jejichž cílem je odebrat ruskému gigantu polovinu spotřebitelů. V důsledku toho bude muset Gazprom s těmito společnostmi spolupracovat, i když to bude znamenat vytvoření dodatečných nákladů a v důsledku toho neodůvodněné zvýšení cen pro koncového spotřebitele. 

Záměr představitelů EU je celkem zřejmý, v případě stížností občanů EU na přemrštěné tarify se mohou vždy odvolat na ruskou stranu – ceny plynu prý rostou, protože Rusové chtějí příliš mnoho. O svém vlastním vlivu na růst tarifů můžou vždy taktně mlčet a žízeň po zisku před vlastními občany skrývat za důsledným dodržováním litery zákona.

… Rusko může za všechno problémy Evropy, včetně úrovně jejího duševního vývoje.

Skladovací prostory jsou poloprázdné (přesněji řečeno, jsou zaplněny pouze přes 60%). Zima přijde, jak budete vyhřívat? Rozhodnutím státního soudu v Düsseldorfu?

Jak uvádí EADaily, kvůli chladné zimě a jaru a hospodářskému oživení země EU zvýšily spotřebu a jejich sklady se rekordně vyprázdnily. Necelé 2 měsíce před začátkem topné sezóny je hladina plnění 67%.

Jedním z důvodů je to, že dodavatelé LNG za 8 měsíců snížili vývoz plynu do Evropy o více než 17 miliard metrů krychlových, protože přesměrovali náklad do výnosnější Asie a Jižní Ameriky. 

Alžírsko, Gazprom a Ázerbájdžán dodaly evropskému trhu oproti loňskému roku další objemy, ale stačily jen na kompenzaci snížení dodávek LNG.

Gazprom uvedl, že plně dodržuje smluvní závazky.

Rada PJSC nedávno informovala o výsledcích za prvních 7 měsíců tohoto roku. Během tohoto období monopolista čerpal 115 miliard kubických metrů plynu do Evropy (včetně Turecka), což je o 23% více než ve stejném období minulého roku. V letošním roce se tedy Gazprom řídí rekordním plánem a riskuje vytvoření rekordu v prodeji paliva evropským spotřebitelům. 

Gazprom uvádí, že nyní plní smluvní závazky a další objednávky budou splněny po spuštění Nord Stream 2. Jeho spuštění mělo proběhnout v první polovině loňského roku, americké sankce ale jeho dokončení odložily o více než rok a půl.

Pokud nebude SP-2 uveden do provozu na 100%, pak může Evropa v zimě čelit velmi vysokým cenám plynu a neschopnosti rychle pokrýt špičky poptávky, protože zásoby v UGS zůstanou nízké. 

Pokud tuto zimu nechcete zmrznout, myslete hlavou, a ne jako pánové Ukrajinci. Na základě objemu deklarovaného Gazpromem, 5,6 miliardy kubických metrů, společnost zatím počítá pouze s jednou linkou Nord Stream2, přes kterou plánuje denně pumpovat 78 milionů metrů krychlových plynu. 

Bude tento objem stačit na zahřátí Evropy a pokrytí vrcholů spotřeby, se Evropané velmi brzy dozvědí.

Vladimir Volkonskij
https://bit.ly/3jI1oHK
https://bit.ly/3jKboAh

https://www.pokec24.cz/politika/protokoly-bruselskych-mudrcu/