Chudoba kvůli zeleným nápadům z Bruselu. Toto straší české rodiny, říká Leo Luzar

24. 9. 2021

PARLAMENTNÍ LISTY: Fanatický zelený boj nesmí být důvodem pro snižování životní úrovně lidí a důvodem pro umělé vytváření chudoby. To, co se dnes odehrává v hlavě evropských neoliberálů, jde podle poslance KSČM Lea Luzara přesně tímto směrem. Odmítá také privatizaci České pošty, kde podle něho sledujeme klasický pravicový postup „vyhladovět a pak rozebrat“.

Bylo podle vás správně, že si KSČM v končícím volebním období zvolila pozici „tolerující opozice“ u menšinové vlády Andreje Babiše?

S odstupem času je možné říci, že ne. Ale po bitvě každý generál. Před čtyřmi roky jsme stáli před volbou mezi vládou ziskuchtivé pravice ODS, TOP 09, STAN a KDU-ČSL, vyhladovělé, schopné všeho a hlavně toužící po moci, anebo vyvoláním mimořádných voleb či případnou tolerancí menšinové vlády. Paradoxně po čtyřech letech to vypadá docela podobně a již dnes probíhají tanečky mezi ANO 2011 a ODS. Pro KSČM je mnohem důležitější než ministerské posty boj za program pro seniory, pracující lidi a všechny, kteří se snaží důstojně žít v této divné době.

Politikařit a jen křičet fuj nestačí, je třeba stavět levné byty, zvyšovat mzdu a bránit se všeobecnému růstu cen základních potřeb, jako jsou energie, teplo, nájemné nebo potraviny. To chce KSČM! Pro nás nejsou důvody, proč to nejde, na straně EU relevantní, my jsme věrni České republice a naši občané jsou pro nás ti nejdůležitější.

Nemusíme být pokrytečtí jako Andrej Babiš, který tvrdí něco jiného v Bruselu, a něco jiného doma, nejsme eurohujeři a naši budoucnost nevidíme v NATO. Kolektivní bezpečnost je totiž i ochrana hranic a bezpečnost občanů doma.

Co považujete za největší konkrétní úspěch, kterého se straně podařilo dosáhnout?

Za čtyři roky toho bylo dost, ale připomenu, že díky KSČM se nezapomnělo na zlodějskou církevní restituci a zločiny privatizace. Díky KSČM rostly důchody nad zákonný rámec a minimální mzda se zvyšovala, aby alespoň trochu motivovala k práci místo života na dávkách.

Mohu zmínit boj za jadernou energii a národní suroviny, jako jsou voda, dřevo nebo třeba i těžký průmysl. Nenechali jsme na holičkách zaměstnance hutních podniků a šachet, stejně jako prosazujeme střízlivost a selský rozum do probíhajícího šílenství v EU. Jedná se i o desítky pozměňovacích návrhů z dílny KSČM, které ve svém důsledku znamenaly úpravy zákonů ve prospěch potřebných a poctivě pracujících.

Také český, moravský a slezský průmysl může být hrdý na boj KSČM za české zájmy. Sice to neradi přiznávají, ale jsme to my, kteří je hájí proti likvidačním praktikám nadnárodních koncernů. I tolik zavrhovaný termín soběstačnost jsme vrátili do diskuse o naší budoucnosti. V zemědělských komoditách, ale i surovinách musíme umět zabezpečit národní zájmy před dovozem.

Osobně také vnímám velkou úlohu KSČM v obraně poctivé práce našich rodičů a prarodičů. Bez nás, komunistů, by z jejich života před rokem 1989 zbyla jen špína a pomluvy. Nic není černobílé, ale my si vážíme našich předků a snažíme se také o uznání jejich životů a práce, poctivě odvedené ve prospěch České republiky. Vždyť posledních 32 let se z jejich vybudovaných hodnot nejvíce krade!

Za co byste Babišovu vládu pochválil, a co byste jí naopak vytknul?

Pochválil? No, pochvalu si zaslouží snad jen za to, že nám dala školu v oboru zvaném politický marketing. Ráno něco řeknu, v poledne to potvrdím, a večer to odvolám. Také díky své jedinečnosti, tady alespoň ze začátku, nepřipustila pravicovou politiku a umožnila realizaci části našeho programu. Samozřejmě tak činila pod tlakem a nedobrovolně. Přesto bych jí to přičetl k dobru.

Také bych ji nekritizoval za úvodní kroky v pandemii, kdy jsme nikdo nevěděli, co se děje; zkritizoval bych ji až za ty další kroky k covidu-19 a hlavně za špatnou komunikaci, nebo spíše nekomunikaci, jak s odbornou veřejností, tak s občany. Rozdělená společnost není dobrou vizitkou.

Vytknul bych jí také neplnění slibu „Zatočíme s tím, že ‚všichni kradnú‘ “, protože jsem očekával velkou poptávku po teplácích, oděvu používaného ve věznicích. Bohužel to nenastalo a jako určitý výsměch společnosti považuji to, že ti, co brali roky plat za chytání těchto zlodějů, založili Přísahu, aby slibovali, že budou dělat totéž. Neslyšel jsem ani od pana Andreje Babiše, ani od pana Šlachty, proč to nenastalo.

Kandidujete v Moravskoslezském kraji, který je volebním obvodem s mnoha specifiky a svérázy. Žije se podle vás dnes obyvatelům tohoto kraje lépe než před čtyřmi roky?

Život v nejistotě z budoucnosti není možno hodnotit pozitivně. Pod tlakem evropských ambicí a bez znalosti konkrétní náhrady za nenáviděné uhlí stanovovat termíny jeho konce vyvolá jen obavy. Sliby peněz z EU bez konkrétních projektů, na které mají být smysluplně použity, také není nijak optimistický plán.

KSČM jasně říká, že ani v Bruselu, ani v Praze nezaplatí vynucené zdražení tepla, ani nedají adekvátně placenou práci propuštěným. Jen vybudování nových příležitostí na infrastrukturním zázemí průmyslové historie navrátí našemu kraji dobře placenou práci, a tím zastaví odchod lidí za lepším. Prosadíme proto znovu respekt k průmyslu a pracujícím lidem, a to nejen z úcty k dědictví práce našich předků.

Některé kandidující subjekty pojímají letošní volby tak, že ony jsou volbou „budoucnosti“, zatímco jiné strany chtějí tuto budoucnost mladé generaci zničit podporou starších věkových skupin. Co říkáte na takové „generační“ pojetí voleb?

Takovou argumentaci odmítám a vzkazuji jim, ať řeknou doma svým rodičům, že jejich život chtějí zničit a vlastně jsou už jen přítěží pro jejich zářnou budoucnost. Pokud dostanou jen pár facek, budou rádi. KSČM si váží práce generací, které budovaly Českou republiku, bránily ji i umíraly za ni. Jejich názor je pro nás velmi důležitý, protože je v něm skryta moudrost a zkušenost. My budeme vždy hájit poctivou práci našich rodičů a prarodičů. Bez nich by totiž nebylo ani co dále budovat.

Vy jste se v rámci předvolební „soutěže“ na webu Seznam Zprávy utkal s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem a vyhrál jste. Jaká z jeho odpovědí, které v soutěži zazněly, vás nejvíce zaujala, ať pozitivně, nebo negativně?

Tato „soutěž“ byla spíše dobrou zábavou, a na seriózní odpovědi nebyl prostor. Co mne ale mile překvapilo, bylo vítězství nad generací „ajťáků“, jak jsou ve společnosti politici Pirátů vnímáni. Slovo „digitalizace“ mají ve svém interním slovníku snad nejvíce zastoupeno a člověk nabývá dojmu, že vstávají i usínají s klávesnicí počítače pod hlavou. Proto je nikdo nemůže na internetu, kde celá jejich generace žije, překonat, a už vůbec ne porazit v hlasování.

Co mne ale nejvíce pobavilo, byla grafika, kde mne vyobrazili jako ruského boxera z filmu Rocky. A docela se to přirovnání hodí, protože se stále snažím „boxovat“ za všechny poctivé lidi.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Parlamentní listy / Jakub Vosáhlo