Kateřina Konečná: Lidem se bez KSČM bude žít hůř

15. 10. 2021

O post předsedkyně KSČM má zájem europoslankyně Kateřina Konečná. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekla, že lidem se bude bez komunistů ve Sněmovně žít hůř. Straně podle ní uškodil bývalý předseda Vojtěch Filip, který v den voleb prohlásil, že by KSČM znovu podpořila vládu Andreje Babiše (ANO).

Spousta lidí má radost, že se KSČM nedostala do Sněmovny. Chápete je?
Radost mají především ti, kteří dostávají šanci v médiích. Když mluvím s řadou normálních zaměstnanců, lidí na ulici, nebo s lidmi v obchodech, tak mě zastavují a říkají, že je jim velmi líto, že KSČM ve Sněmovně nebude. Uvědomují si, že nebudou mít zastání. Není zdravé a není normální, že levice nemá zastoupení. Bude to znamenat jediné – většině lidem se bude žít hůř. Nebude nikdo, kdo by apeloval na vládu, aby se chovala s respektem vůči určitým skupinám obyvatelstva.

Hnutí ANO podle vás nepředstavuje tu levici? Sebralo hlasy jak ČSSD, tak komunistům.
Celou dobu si jen hrálo, že je levicovou platformou. Pochopili, že odjinud nemohou voliče brát. Ale byly to právě levicové strany, které hnutí ANO tlačily k levicovým krokům, ať už ke zvýšení důchodů, zvýšení minimální mzdy nebo rozjetí bytové výstavby v malých obcích. Bez KSČM by hnutí ANO klidně vládlo s ODS a zavádělo zdravotnické poplatky. Byli sedm let ve vládě a věci jako zdanění nadnárodních korporací, placení daní v místě, kde vznikají, nebyli schopni prosadit a neměli ani vůli.

Proč podle vás voliči komunisty a ČSSD v Parlamentu nechtějí?
Neřekla bych, že nechtějí. Poslední týden kampaně byl vyhrocený na téma Babiš a Antibabiš. Jediné, co se rozehrávalo, byl souboj mezi Babišem a Spolu. Mám řadu e-mailů, ve kterých nám lidé píšou, že kdyby věděli, že se KSČM nedostane do Sněmovny, tak by ji volili. Jen je prý nenapadlo, že bychom se do Sněmovny nedostali a nebude nikdo, kdo by dělal levicovou politiku. A místo toho volili Andreje Babiše.

Voliči ale přece věděli, že se KSČM pohybuje na hranici vstupu do Sněmovny.
Spíš si říkali, že když jsme tu byli 30 let, tak přeci nevypadneme. Z druhé strany je velký díl naší odpovědnosti, nezříkám se ho. Nebyli jsme čitelní a razantní. Dlouhodobě jsme nedokázali říkat, co a proč děláme. Část voličů nám přestala rozumět.

 Nepomohlo nám prohlášení tehdejšího předsedy Filipa, že jsme ochotni znovu vládnout s Andrejem Babišem. Neměl na to mandát.

Může za neúspěch ve volbách Vojtěch Filip? Měl rozpoznat, že nedokáže stranu dovést do Sněmovny a odejít z čela dříve?
Nerada se bavím o tom, co by kdyby. Nikdo z nás to neví. Na druhou stranu na dubnovém zasedání ústředního výboru jsem byla připravena stranu převzít. Nabízela jsem svou alternativu, bohužel ani k samotné volbě nedošlo. Nepomohlo nám v den voleb prohlášení tehdejšího předsedy, že jsme ochotni znovu vládnout s Andrejem Babišem. Neměl na to mandát a takové vyjádření bylo zbytečné. Mohlo v lidech vyvolat myšlenku: proč bychom je volili, když můžu volit Babiše? To byla politická chyba.

Kde vidíte další chyby, proč komunisté utrpěli debakl?
Nebyli jsme čitelní. Nedokázali jsme prodat jasné výsledky našich poslanců. Měli jsme přestat tolerovat vládu dříve. Rozpočet na rok 2021 byl chybou, zbrojní nákupy se vrátily do rozpočtu. To jsme neměli trpět. Naši poslanci předkládali řadu solidárních a sociálních pozměňovacích návrhů, ale neuměli jsme se v mediálním prostředí prodat. Ulice, internet, sociální sítě, to musí být základem komunikace s našimi voliči. A naši voliči na sociálních sítích jsou, mám statisíce shlédnutí příspěvků a vím, že se tam s lidmi dá komunikovat.

Chcete stranu vrátit k radikálně levicové politice. Když odhlédneme od politologické definice a přeneseme vaše vyjádření do praktického života, co si pod tím mají lidé představit?
Konkrétní kroky, které musíme obhajovat a prosazovat. Například zákaz soukromých exekutorů. Ten určitě nebude cílem ODS. Naopak, když se podívám, jak se staví k exekutorům, bojím se, že vznikne ještě větší džungle. Zákaz agenturního zaměstnávání. Upozorňujeme na to dlouhodobě. Situace v podnicích se vyhrocuje. Agenturní zaměstnanci ničí pracovní podmínky a finanční ohodnocení řádných zaměstnanců. Zdanění nadnárodních korporací. Budeme bojovat za to, aby nebylo normální čekat v nemocnicích šest hodin, jak to řekl budoucí ministr zdravotnictví. Budeme bojovat proti zdravotnickým poplatkům. Zažila jsem dobu, kdy se ODS snažila zavést poplatky na vysokých školách.

 Žijeme ve 21. století a budou tu statisíce lidí, kteří nebudou mít na zaplacení energií.

Mají voliči zájem o radikální politiku? V Praze z KSČM dostává pravidelně nejvíc hlasů Jiří Dolejš, který je spíš liberálnější.
Myslím, že Jirka Dolejš by se mnou ve všech prioritách souhlasil. Řadu věcí prosazoval. Když vidím pětihlavý slepenec a jeho historii, tak to ve mně nezakládá nic pozitivního. Musíme řešit věci jako energetická chudoba. Ve svém nejbližším okolí znám desítky domácností, které vypínají teplou vodu, protože se zoufale bojí, že nebudou mít na to, aby ji zaplatili. Nebo netopí svým dětem, protože se snaží ušetřit každou korunu. Nárůst cen energií bude obrovský a u někoho i stoprocentní. Nedovedu si představit, kde na to lidé budou brát. Žijeme ve 21. století a budou tu statisíce lidí, kteří nebudou mít na to, aby si zaplatili energie.

V rozhovoru pro DVTV jste řekla, že chcete spolupracovat s Martou Semelovou, zároveň chcete přilákat mladší voliče. Jde to k sobě? Neodradí spíš Marta Semelová mladé lidi?
Budu spolupracovat s každým, kdo bude chtít dělat levicovou politiku, ať už uvnitř strany nebo navenek. Levice potřebuje, abychom se spojili na tématech, která jsou zásadní pro lidi. Jsem připravená spolupracovat s kýmkoliv, kdo bude chtít zlepšit situaci v zemi.

Nevadí vám kontroverzní výroky paní Semelové? (Semelová například zpochybnila, že proces s Miladou Horákovou byl vykonstruovaný, okupaci Československa z roku 1968 označila za internacionální pomoc.)
Na druhou stranu, když si vezmu, jak pracovala ve školském výboru ve Sněmovně, bojovala za práva učitelů, za jejich platy, tak v těchto konkrétních věcech nedivím jediný důvod, proč s ní nadále nespolupracovat.

 Marta Semelová je jedna z mnoha. To byste mohla zkoušet ODS z toho, jestli jim nevadí, že mezi svými členy mají tuneláře z 90. let.

Její výroky vám tedy nevadí?
Ty výroky nejsou synonymem KSČM. Marta Semelová je jedna z mnoha. To byste mohla zkoušet ODS z toho, jestli jim nevadí, že mezi svými členy mají tuneláře z 90. let.

Ale Petr Fiala s nimi asi nechce spolupracovat, zatímco vy s paní Semelovou chcete.
Jste si tím jistá, že řada těch štírů nevyleze z děr a nedostanou nějaké zakázky? Já jen deklaruji, že jsem připravena spolupracovat s kýmkoliv, kdo bude chtít levici zvednout. A jsem připravena vnímat odborné kvality. Ty výroky necharakterizují stranu. KSČM se v 90. letech omluvila za chyby, které se děly, za lidské tragédie, které se staly v 50. letech. Jsme z toho neustále zkoušeni a je to jediná věc, kterou na nás média mají. KSČM má třicetiletou historii v demokratickém zřízení. Nikdy se nikomu nepovedlo najít půl větu, aby nás mohli zakázat. A někteří s tím spojili svoji politickou kariéru. Marta Semelová nekandiduje do žádné politické funkce. Budu ji vždy vnímat jako odborníka na jednotlivou problematiku.

Pokud byste se stala předsedkyní KSČM, pokračovala byste v Bruselu jako europoslankyně? Mnozí vám vyčítají, že byste byla málo v Česku.
Otevřeně říkám, že se funkce v Evropském parlamentu nevzdám. Teď to vím ještě silněji. Bohužel jsem zůstala jedinou ústavní činitelkou naší strany. Je důležité, abych měla vstup do médií. Aby nám někdo odpovídal na otázky, aby na nás reagovali ministři, potřebujeme se účastnit řady jednání, na které bychom se jinak nedostali. Můj mandát může straně pomoct. Můj tým bude schopný zvládnout, že na jeden nebo dva dny v týdnu budu muset odjet do Evropského parlamentu. Ten nyní funguje v hybridní podobě – ráno jsem měla jednání s komisařem a nemusela jsem kvůli tomu do Bruselu. Zabralo mi to hodinu času. Není to hendikep. Může mě za to kritizovat jen ten, kdo nemá představu o práci v Bruselu a o mém fungování. Vždy jsem si uměla svoji práci naplánovat.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
CNN Prima NEWS / Barbora Zykmundová