Plynová krize Evropu zaskočila

17. 10. 2021

Analytici odhadují, že Evropa má na prahu zimy nejnižší zásoby plynu za deset let. Přitom na ní silně doléhá plynová krize, která může vést i k zavření části ekonomik.

Situace na globálním trhu s plynem je přitom mimořádně dramatická a Evropa je konfrontována se surovými reáliemi plynového byznysu. Má to co do činění i se dvěma nejsilnějšími státy světa – USA a Čínou.

Čínská vláda minulý týden v zájmu odvrácení energetické krize vydala příkaz státním společnostem zajistit dodávky energií v zimě za každou cenu. Jedná se o dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG) a energetického uhlí. Možná stojíme na prahu plynové cenové války. Tři největší čínští energetičtí giganti PetroChina, Sinopec a CNOOC jsou ochotni na plynových burzách platit za LNG více, než západní dodavatelé.

Přeplácení budí velké obavy velké obavy, hlavně Britové propadají panice. Uzavřely totiž svůj poslední sezónní zásobník plynu v roce 2017 protože vláda předpokládala, že na světovém trhu bude LNG přebytek. Další problém pro Británii sužovanou nedostatkem řidičů, benzínu u čerpacích stanic a potravin v obchodech…

Pomohou tak Evropě dodávkami LNG Spojené státy? Bývalý americký prezident Donald Trump ho ostatně označil za „plyn svobody“. Zatím to ale vypadá, že byznys je i pro Američany na prvním místě.

Dodávky LNG z USA do Číny se letos zvýšily čtyřnásobně. Naproti tomu dodávky do EU a Británie se snížily o 17 procent. Takže vidíme paradox: Američané chtějí po Evropě, aby snížila svůj obchod s Čínou, ale když se ukáže, že čínský trh je cenově atraktivní dají mu přednost před Evropou.

Dlužno dodat, že se nejedná pouze o Čínu. Dobře platí i Japonsko, Jižní Korea, Singapur nebo Tchaj-wan. Více LNG chce dovážet i miliardová Indie Vysoká poptávka po LNG u „asijských tygrů“ tlačí ceny plynu nahoru.

Podle odhadu agentury Reuters se na globálních dodávkách LNG podílí Asie 76,5 procenty, kdežto Evropa jen 16,5 procenty.

A pak zde máme dalšího velkého plynového hráče – Katar. Ten je nejkonkurenčnějším producentem LNG na světě a jeho velký dodavatel do Británie. Jenže jeho dlouhodobá strategie míří na východ. Tento měsíc podepsala státní společnost Qatar Petroleum dlouhodobou dohodu o dodávkách LNG s čínskou CNOOC a navrch k tomu si objednala v čínských loděnicích stavbu čtyř nových tankerů. Další potvrzení přesunu globální moci a vlivu do východní Asie.

Evropa není v jednoduché situaci. Co jí může vytrhnout trn z paty? Podle závěrů nizozemské banky ING Group jsou to tyto čtyři faktory: rychlé zahájení provozu plynovodu Nord Stream 2, snížení poptávky po LNG v Asii, a hlavně v Číně, návrat ke „starým“ energetickým zdrojům – uhlí a atomu s odložením plánů na „zelenou energetiku“ a nakonec počasí. Mírná zima by pomohla.

Vidíme ale, že všechny faktory naráží na překážky: certifikace Nord Stream 2 je složitá evropská byrokratická procedura, která se vleče, snížení poptávky LNG v Asii se očekávat nedá. Aby Evropa mohla konkurovat musí si za něj hodně připlatit. Návrat ke starým zdrojům a odložení zelené revoluce je teď politicky neprůchodné. A spoléhat na počasí nelze.

Sečteno a podtrženo: po pandemii se připravme na další krizi, která může mít dlouhodobé politické, ekonomické a sociální dopady. Pětikoaliční české vládě není co závidět

Autor: 
Miloš Balabán, Autor je bezpečnostní analytik
Zdroj: 
fb