Zpravodaj 1/2022

8. 1. 2022

Soudružky a soudruzi, dovolte mi popřát Vám do nového roku hodně zdraví, štěstí, radosti, osobních i pracovních úspěchů.
Konec minulého roku byl programově nabitý, někteří členové OV KSČM se sešli i mezi svátky, aby udělali pořádek v naší kanceláři, hned 4. ledna se sešel okresní výbor. Zkontroloval plnění úkolů – rozeslán byl zpravodaj s vzorem dotazníku pro korespondenční účast na výroční schůzi i s listy potvrzující seznámení členů se způsobem zpracování osobních údajů (GDPR).

pf22.jpg

Podrobně jsme probrali jednání vyšších orgánů, reportáž z jednání ÚV KSČM  máte obdobně jako zprávu z VV ÚV KSČM v tomto zpravodaji.

Největší část zabrala příprava okresní konference, která proběhne 26. února od 9 hodin. Schválili jsme program jednání i určité zabezpečení, schválili jsme osnovu zprávy o činnosti, podebatovali o tom, co vše na konferenci dle zadání máme volit (členy okresního výboru, předsedu, členy rozhodčí a revizní komise, delegáty krajské konference (6), delegáty sjezdu (3), zástupce v KV (2) i v ÚV KSČM atd.).

Budeme potřebovat naplnit i pracovní komise, zejména volební, ale také společnou mandátovou a návrhovou komisi.

Jak víte, výroční členské schůze mají probíhat od 3.1.-6. 2. 2022 a mají mimo jiné zvolit právě i delegáty na naší okresní konferenci. Zopakuji klíč: delegáty jsou automaticky členové OV, předsedové 2 komisí  (ORK, ORoK) a pak z_každé ZO je 1 delegát za každou započatou desítku členů (stav k 31. 12. 2021).

Stanovili jsme i nejpozdější termín, do kterého mají organizace zaslat seznamy delegátů i další podklady – právě do 6. února, abychom pak mohli včas připravit podklady a rozeslat. Všechny podklady, návrhy i náměty, které budou doručeny, k naší činnosti, ke sjezdu, k programovým dokumentům či ke_stanovám, budou pak rozmnoženy i pro delegáty, vypořádáme se s nimi na konferenci.

Zabývali jsme se i přípravou senátních voleb - protože některé naše obce jsou přifařeny k mělnickému okresu (viz další informace ve Zpravodaji). Doporučili jsme spíše podpořit kandidáta navrhovaného okresním výborem Mělník.

Probrali jsme stav členské základny – je nás 204, stále máme 25 organizací, byť se mnohým musíme věnovat podrobněji, přijali jsme 2 nové členy.

Protože trvají covidové hrozby, rozhodli jsme se zatím uctít naše ženy pomocí přáníček k MDŽ, která budeme distribuovat.

Projednali jsme tento zpravodaj i poradu funkcionářů 11. 1., pozitivně jsme hodnotili účast Petra Šimůnka na poradě prosincové.

V různém jsme podpořili již schválený každoroční dar na činnost KČP (již darovací smlouvu) i aktivní roli naší organizace při dalších teoreticko-politických konferencích.

Závěrem jsme šli obhlédnout novou kancelář ve 4. patře, kam se budeme během několika týdnů stěhovat.

Soudružky a soudruzi, ještě jednou přeji za celý okresní výbor pevné zdraví, optimismus i chuť do práce.

Zdeněk Štefek

 

  • Okresní konference: 26. 2. 2022 od 9 hodin
  • Výstupy z výročních členských schůzí zaslat na okresní výbor nejpozději do 6. února 2022

 

Souhrnná informace za 51. a 52. týden  (20.12.2021 – 2.1.2022)

Vážení přátelé, jsem moc ráda, že Vás mohu přivítat u dalšího – letos prvního – dílu mého pořadu, který však bude reflektovat ještě události končícího roku 2021. Než se do toho pustíme, tak mi dovolte, abych Vám všem ještě jednou popřála úspěšný rok 2022 prožitý ve zdraví a s těmi, které máte rádi.

Ač by se mohlo zdát, že předvánoční čas je časem klidu i na politické scéně, tak tentokrát mi to připadlo, jako by nová vláda spíše chtěla tohoto využít a zakrýt tak některé své kroky. Jinak si totiž neumím vysvětlit návrat politického dinosaura Miroslava Kalouska, kterýžto univerzální odborník na všechno má nyní místopředsedovat Správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny. Na svého partajního kolegu si totiž vzpomněl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP09. Odměna z veřejných peněz tak jistě zpříjemní rozhodování o jeho prezidentské kandidatuře, kterou Kalousek nevyloučil. Je otázkou, koho dalšího hodlá TOP 09 zapojit do řízení naší země. Že by snad Drábka, který čelil obvinění z korupce, absolutně nekompetentní ministryni Hanákovou, jejíž jediným pozitivním krokem ve funkci bylo to, že  rezignovala, či exministra zdravotnictví Hegera, který prosazoval drastické zvýšení poplatků u lékaře? Nebo se snad v některé z pozic bude angažovat samotný Dominik Feri? Trafiky si ale nerozdělují jenom členové TOP09. Neúspěšní kandidáti Pirátů už míří na ministerstva ve funkcích náměstků.

Hodně pak během Vánoc veřejným prostorem rezonovalo zjištění, že celá pětice ministrů nové vlády nezvládne vést jednání v angličtině. Což o to, ne každý je univerzálně nadaný. Jednomu jdou počty, druhému jazyky. O to vtipněji, i když vhodnější bude použít spíše slovo smutněji, pak ale působí dřívější kritika stávajícího místopředsedy ODS Alexandra Vondry, který právě za absenci jazykových schopností nedávno kritizoval bývalou ministryni financí Alenu Schillerovou. U jeho stranického kolegy ovšem zjevně stejný problém nevadí. A to navíc v době, kdy bude Zbyněk Stanjura po dobu našeho předsednictví vést jednání rady ministrů financí Ecofin, kde jsou pravidelně na stole ta nejdůležitější finanční a ekonomická témata. Jsem tedy na naši vládu odborníků v tomto ohledu hodně zvědavá.

     Co premiér Petr Fiala zapomněl ve svém novoročním projevu říct, je, že drtivé většině pracujících v příštím roce reálně klesnou příjmy. Nazývat zvýšení platů o 2 % „přidáváním“ ve chvíli, kdy se očekává inflace až 8 %, je naprostým protimluvem. Schválené zmrazení platů státních zaměstnanců pak bude znamenat reálný pokles platů mnoha desítek tisíc ještě větší. Stejně jako milionů lidí v soukromém sektoru. Jako jednoznačnou aroganci moci vnímám, že vláda při současné inflaci zmrazením platů de facto snížila životní úroveň, aniž by celou věc projednala s odbory, nebo toto téma alespoň otevřela na tripartitě. Je to zřejmě předzvěst toho, že díky „stoosmičce“ v Poslanecké sněmovně budeme i nadále svědky škrtů, u kterých vláda nebude cítit jakoukoliv potřebu vysvětlovat lidem, proč se kvůli jejím krokům budou mít v době zdražování energií a rekordní inflace hůře.

     Pojďme se ale krátce podívat ještě do zahraničí. Ani tam není o novinky nouze. „Armádě přidat, lidem ubrat!“. Tím se řídí snad všichni američtí prezidenti. Joe Bidenovi se sice nepodařilo prosadit dalekosáhlý sociální program, neboť jeden demokratický senátor Joe Manchin pro něj nezvedl ruku, ale zato prosadil rekordně vysoký rozpočet na obranu. Odsouhlasená částka 778 miliard USD je dokonce vyšší než válečnické rozpočty Donalda Trumpa, který byl za tyto nehorázné částky mnohými kritizován. Joe Biden se stejně jako jeho předchůdci odvolává na jakousi nedefinovanou hrozbu, kterou údajně pro USA představuje Čína. Jeho vojenský rozpočet je o 40 miliard vyšší, než byl Trumpův, a o 170 miliard USD vyšší, než byl rozpočet prezidenta Obamy. A slyšeli jste nějakou kritiku v médiích? Já ne!

     K zástupům osobností, které odsoudily proces s Julianem Assangem, se přidal i Noam Chomsky. Známý politický disident, lingvista a spisovatel je ve svých 93 letech stále aktivní. Zacházení se zakladatelem WikiLeaks popsal jako „mučení“ a pomstu za to, že Assange odhalil americké pokrytectví, lži a zločiny. Hlavně na Středním Východě. Současně Chomsky obvinil prezidenta Bidena, že zvláště v provokativní politice vůči Číně pokračuje v zahraniční politice Donalda Trumpa. Bývalý australský premiér Paul Keating to trefně okomentoval slovy: „USA nemohou tolerovat existenci státu, kterého nelze zastrašit tak, jak to jde s Evropou“. A ona čínská hrozba je pak podle australského expremiéra samostatná existence Číny, protože právě ona je tím státem, který se nedá zastrašit. Pokud jde o Irán, Biden sice verbálně slibuje napravit Trumpovo odmítnutí jaderné dohody (JCPOA), ale v praxi se USA i nadále chovají jako „šéf mafie a globální kmotr“, což se Evropě nelíbí, ale skloní hlavu před hrozbou, že by ji USA odřízli od mezinárodního finančního systému.

     Abych ale nekončila jen negativně, vyjádřím závěrem malou naději. Náš zastupitel a expert na dopravu z Ústeckého kraje, Jarda Komínek, využil vánoční svátky k výletu do Trhového Štěpánova, kam byl ve středu 29. prosince vypraven zvláštní vlak z Tábora po trase linky, o jejímž zrušení nedávno rozhodlo vedení Středočeského kraje ve složení STAN, ODS, Piráti, TOP09 a Zelení. O rušení dalších středočeských linek, jakou byla např. legendární Rožmitálská lokálka, jsem vás informovala už dříve. Nyní je díky enormnímu zájmu na stole varianta, že se vlaky na trasu z Tábora přes Vlašim do Trhového Štěpánova přece jen v nějakém rozsahu vrátí.

Na výše uvedené se můžete podívat též na tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=uWKmp93ihyM

Přikládám rovněž rozhovor pro Parlamentní listy, který jsem na konci roku absolvovala: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Bojim-se-ze-ted-lidem-bude-hur-Zeman-Snad-si-i-Stehlikova-vsimla-pobavilo-Konecnou-688108?fbclid=IwAR2qqONY7Ch45TyMjPAhax6PUx9PKXyfsbyHbVDMmhdCVcLl7UZONgFsWbg

S úctou    
Kateřina Konečná

 

Z 2. jednání ÚV KSČM 11. 12. 2021

Přítomno bylo videokonferenčně 60 členů ÚV KSČM. Po procesních bodech došlo k potvrzení nového člena ÚV za Prachatice a nového člena VV ÚV za Jihočeský kraj – Tomeše Vytisky.

     V prvním bloku programu bylo Úvodní slovo předsedkyně ÚV KSČM, Stanovisko k aktuální politické situaci, Návrh Jednacího řádu ÚV KSČM, Návrh Organizačního řádu ÚV KSČM, Podkladová analýza k energetickým otázkám a Ekonomický výhled KSČM na r. 2022.

     Druhý blok: Hodnocení výsledků voleb do PS PČR, Návrh postupu a taktiky při přípravě voleb do OZ a ZHMP a Senátu PČR včetně ekonomické rozvahy, Návrhy a připomínky z mimořádného sjezdu KSČM, včetně jejich řešení a termínů, Návrhy a připomínky vznesené v průběhu mimořádného sjezdu týkající se programového směřování strany, K diskusi o programovém směřování strany, Návrh na změnu organizační struktury odborného zázemí ÚV KSČM, Návrh na zrušení stínové vlády KSČM, Kontrola aktuální úkolů z jednání VV ÚV a ÚV KSČM, Návrh Rámcového plánu práce VV ÚV KSČM a ÚV KSČM na období do XI. sjezdu KSČM.

     Třetí blok: Věcný záměr změn Stanov KSČM, Prodej nemovitosti v Děčíně, Informace o situaci a.s. Futura a ekonomické zajištění ze strany KSČM, Návrh na odvolání jednotlivých členů Správní rady IČL, Návrh na odvolání jednotlivých členů Dozorčí rady IČL, Návrh na jmenování nových členů Správní rady IČL, Návrh na jmenování nových členů Dozorčí rady IČL, Informace o provedených opatřeních (reorganizace ústavu IČL), Personální doplnění KVSP ÚV KSČM.

      Poslední blok zahrnoval Různé. Program byl schválen.

V úvodním slově předsedkyně ÚV KSČM Kateřina Konečná upozornila, že nás čeká klíčová valná hromada Futury. Snažme se deník podporovat všemi prostředky. Potřebujeme téma, které nás identifikuje. Být odvážní. Chystáme kromě seriálu Bez obalu i další videa, nové webové stránky i facebook. Tématem je jistě zdražování energií. Je připraven materiál k energiím. Plakáty a letáky pro okresy budou rozeslány i elektronicky. Ze zahraničních témat je to jistě green deal a cíl Německa – vytvořit jakési Spojené státy evropské. Je třeba v lednu se sejít na úrovni krajských zastupitelů, je třeba zvolit taktiku pro komunální a senátní volby.

Stanovisko k energošmejdům i analýzu k energiím plnou faktů představil s. Luzar.

Jednací a organizační řád pak s. Šimůnek. Jsou v něm zahrnuty změny v oblasti hlasování per rollam a videokonferencí i přesuny kompetencí místopředsedů a snížení počtu pracovních míst vzhledem k reorganizaci.

     Ekonomický výhled uvedla s. Pěnčíková. Došly návrhy rozpočtů OV kromě Jablonce. Počítají s 41 mil. Kč výnosy a s náklady 52 mil. Kč. Rozpočtovány jsou v tom členské příspěvky cca 10 mil. Kč. Celkové náklady 55 mil (celkové mzdové náklady celé strany po reorganizaci se očekávají 31,5 mil. Kč), schodek -19 mil. Kč (bez příspěvku na Halo noviny a voleb).

     V diskusi vystoupil jako první s. Klimša. Předseda je dnes v podstatě krizový manažer. Videokonferenčně se takové množství materiálů nedá projednat. Je dobře, že máme témata navenek. Nová vláda nemá žádnou vlastní zahraniční politiku, jen podřízenou antiruskou a antičínskou hysterii.

S. Říha sdělil, že ve stanovisku mu chybí právě antiruská hysterie, to je aktuální. ČSSD je antikomunistická, v novém vedení podporují landsmanšaft. To potvrdila i s. Konečná, máme neskutečný prostor a jsme jedinou levicovou stranou, osloví ale vedení ČSSD s nabídkou spolupráce, zejména v komunální sféře.

Materiály prvního bloku byly schváleny.

     K hodnocení voleb a k volbám v příštím roce a k dalším bodům druhého bloku vystoupil s. Šimůnek. Není jednotný doporučený název pro kandidátní listiny, do ledna se může navrhovat volební koordinátor. 1,5 mil. Kč půjde na volby do Senátu, netrvá se na kandidatuře ve všech obvodech, 1 mil. Kč půjde na komunální volby, 200 tis. do pražských voleb.

     S. Luzar uvedl programový dokument o směřování strany, změny organizační struktury (zeštíhlení odborných komisí), zrušení stínové vlády. Programový dokument je vstupním materiálem k diskusi.

Diskusi k druhému bloku zahájil s. Říha. Neobhajujeme své stanovisko k EU, měli bychom se jednoznačně vymezit.

S. Šenfeld hodnotil volby (stejně jako s. Honsová), rozporoval přílohy hodnotící vztahy v Ústeckém kraji. S. Švarc upozornil na význam propagace strany i během senátní kampaně. Pojďme se věnovat přípravě kandidátů. S. Pázler je rozpačitý nad programovým materiálem, má sjezd řešit krátkodobý program či nový kladenský? Aktuální návrh není ani jedno ani druhé. Je pro zrušení stínové vlády, ale měli by se nechat odborní mluvčí. S. Zachariáš navrhuje otočit poměr financí ze senátu do komunálních voleb.

S. Kavij podpořil, aby zůstali experti pro dané oblasti, s. Krajča uvedl, že pod ním funguje i komise pro zahraničně politickou strategii.

Při hlasování prošel návrh dát více na komunální volby (1,5 mil.) a na Senát 1 mil. Kč. Doplněn byl programový materiál o úkol ustanovit komisi pro programové dokumenty a urychleně připravit akční program.  S. Švarc navrhoval přesun pracovníka z organizačního oddělení pod místopředsedu Krajču kvůli práci s mládeží. To neprošlo.

     Odpolední blok zahájil s. Šimůnek úvodem ke změně stanov. Jsou dvě varianty – dlouhá a krátká se směrnicemi, návrhy k nim lze poslat do konce roku, 14. ledna je projedná VV ÚV KSČM.

S. Pěnčíková uvedla prodej nemovitosti v Děčíně městu Děčín za nový znalecký posudek s vyšší cenou 6,47 mil. Kč (místo 4,9 mil. Kč). Na tento případ se nevztahuje usnesení sjezdu, neboť o prodeji bylo původně rozhodnuto před sjezdem. Jen smlouva nebyla podepsána. S. Luzar představil body personálních změn Institutu české levice, s. Konečná zase uvedla situaci v a.s. Futura, kde došlo k personálním změnám (šéfredaktorem je navržen Roman Blaško) a ÚV KSČM musí rozhodnout o finančním objemu inzerce (to podpořil i s. Pázler, s. Snopek a s. Luzar; bude per rollam hlasování). 20. 12. je valná hromada.

S. Krajča uvedl personální změny v komisi mládeže za Jihočeský kraj.

V diskusi se s. Pázler zaměřil na stanovy, množstvím směrnic se kratší stanovy stanou nepřehledné.  Při projednávání usnesení byla upřednostněna varianta stanov dlouhá.

3. zasedání ÚV KSČM se bude konat 22. ledna.

Do konce roku se konalo ještě hlasování členů ÚV KSČM per rollam ohledně maximální výše služeb, které si budeme objednávat u a.s. Futura, zvítězila varianta stropu 5,6 mil. Kč.

                                                                                                    Zdeněk Štefek

 

K diskusi o programovém směřování KSČM (pro výročky a konference)
(pracovní návrh)

     Řádný XI. sjezd KSČM svolaný na jaro 2022 bude projednávat otázky dalšího programového směřování strany. To by mělo odrážet naši snahu vrátit straně přirozenou autoritu bojovníka za pokrokovou a podstatnou změnu společenského systému. Času na přípravu je málo, obsahové podklady pro vnitrostranickou diskusi musí být k dispozici na prosincovém ÚV KSČM.

     K tomuto úkolu je možné kriticky využít i diskuse v období 2018-2019 k původně připravovanému termínu jaro 2020. Programová konference KSČM 8. 6. 2019 v Nymburce vzala na vědomí pracovní verzi návrhu aktualizace programu KSČM, který byl dopracován s názvem Socialismus je budoucností, kapitalismus není řešení“ a předložen ÚV KSČM k diskusi na VČS, OK a KK KSČM v období září 2019 až únor 2020.

     Výstupy z vnitrostranické diskuse byly projednávány i v pracovní komisi pro přípravu obsahových dokumentů XI. sjezdu KSČM a v souhrnu pak byly předloženy v březnu 2020 VV ÚV KSČM. Průběh diskuse, už ale nebyl projednán ani na úrovni ÚV KSČM a s ohledem na pandemii covidu19 nakonec ke sjezdu v roce 2020 nedošlo, ani v posunutém termínu 2021.   Absence projednání se týkala i pokusů o alternativní texty. Možnost jejich vzniku sice akceptovala už programové konference KSČM z června 2019.

     Zmíněné materiály vznikaly ještě před pandemií covidu19, a hlavně před tím, než byly známé výsledky říjnových parlamentních voleb. Nemohly aktuálně reflektovat ani realitu společenskou ani vnitrostranickou. Jsme nyní mimoparlamentní strana s oslabeným finančním zabezpečením. To znamená jiný přístup k zabezpečení působení ve společnosti, na který se nepřipravoval nikdo. 

Při přípravě tezí programového materiálu k diskusi na VČS, OK a KK lze navázat na dobré myšlenky z těchto materiálů.  Hlavním cílem dnes je pokusit se najít aktuální východisko z nezájmu o náš program, který vyjádřili voliči svým hlasováním či neúčastí ve volbách, a prolamovat mediální izolaci, posílenou ztrátou možnosti vyjadřovat se z parlamentní půdy. 

Nyní nejde jen o detaily jednotlivých politik, ale také jak mobilizovat nejen vlastní členy a zbývající sympatizanty, ale především jak a kde hledat spojence a sympatizanty nové. Tedy otázku, jak se otevřít spolupráci napříč levicovým spektrem, ale bez vzájemných urážek, bez předsudků, bez podezírání a s respektem pro identitu jednotlivých stran, hnutí či organizací.

V současnosti si nelze hrát na hegemona levice. Měli bychom oslovit jak naše současné, tak i naše bývalé voliče, kteří utekli např. k hnutí ANO. Dialog je nezbytný i s voliči ČSSD, strany Levice a třeba i s voliči Zelených a různých iniciativ, kteří plně respektují lidská a sociální práva ostatních a nesměšují vlastenectví s přepjatým nacionalismem či dokonce rasismem.

Spolupráce před komunálními volbami na podzim 2022 by mohla mít formu i spolupráce volební. Mohla by být novým začátkem, prvním krokem k návratu levice do středu společenského dění.  Samozřejmě je třeba obnovit a zintenzivnit spolupráci s levicovými partnery i na mezinárodní úrovni. Odpověď na krizi levice a inspiraci pro novou iniciativu hledají i jiné, zejm. evropské subjekty.  

 

PROGRAMOVÉ TEZE PRO OBSAHOVOU PŘÍPRAVU XI. SJEZDU KSČM

  1. Dnešní kapitalismus zisku jednotlivců se transformuje na kapitalismus globální, kapitalismus oligarchů a nadnárodních korporací. Potřebuje k tomu zásadní likvidaci suverenity národních států, omezení občanských svobod i svobody slova.
  2. KSČM se hlásí k bohaté tradici hnutí za sociálně spravedlivou společnost, k myšlenkovému odkazu zakladatelů marxismu a všech, kteří jej rozvíjeli v pokrokovém a demokratickém směru. Budoucnost vidí v alternativě ke kapitalismu, v socialismu jako sociálně spravedlivé a demokraticky budované společnosti, umožňující důstojný život a harmonický rozvoj člověka.
  3. Ekonomika má sloužit rozvoji a blahobytu celé společnosti. Její výkonnost závisí na plném uplatnění talentu a schopnosti každého občana a spravedlivém ocenění jeho práce. Naší alternativou je plánovitě usměrňovaný trh se zásadní úlohou společenského vlastnictví, překonávající nadměrný vliv a moc soukromovlastnických monopolů a finančního kapitálu.
  4. Cílem komunistů pro nejbližší období je, aby se z naší země stala tzv. bezpečná ekonomika. Klíčové suroviny i podniky musí být ve vlastnictví státu či samospráv. V maximální míře je třeba obnovit soběstačnost v domácích potravinách a v dalších komoditách, dle přísných norem kvality. Podporu musí dostat investice do inovací, ale i do člověka, nabízet musíme výrobky s naší vysokou přidanou hodnotou, nikoliv levnou pracovní sílu, suroviny a zisky.
  5. V případě krizí, nejen pandemických, budou nastavena pravidla, aby mohli lidé důstojně žít. Systémová bude ale i finanční pomoc z veřejných rozpočtů korporacím, ale pouze výměnou za akcie. Obnovit se musí i systém civilní ochrany obyvatel, včetně posílení státních hmotných rezerv, povinných rezerv nemocnic, definování výrobních kapacit podřízených kontrole státu. Armáda musí sloužit zejména občanům, země musí veřejně prosazovat mírovou suverénní politiku všech azimutů.
  6. Česká ekonomika se dnes kvůli přehnané a v řadě případů i banditské privatizaci vymyká snahám vlád o její řízení.  Zahraniční vlastníci a velcí zbohatlíci upřednostňují svůj zisk před prací pro rozvoj ČR. Důležité je tedy začít vracet vybrané strategické oblasti ekonomiky pod společenskou kontrolu. Týká se to zejm. surovinové základny, kritické infrastruktury a vybraných podniků. Nebojme se ani aktivit znárodňovacího charakteru, aktuálně zejm. v oblasti vlastnických podílů ve výrobě a distribuci energie.
  7. Stát musí plnit roli strategického koordinátora a vykonávat vlastnické funkce v klíčových oblastech národního hospodářství. Požadujeme rozvoj různých forem kolektivního hospodaření, jako družstevnictví, municipální podniky a spoluúčast zaměstnanců na hospodaření firmy. Rozvoj společenského vlastnictví včetně forem ekonomické demokracie a samosprávy nabízí pevnou základnu pro socialistickou alternativu.
  8. KSČM bude zásadně proti snahám vládnoucí pravice konsolidovat veřejné finance na úkor prostých občanů. Prosazuje proto výrazně solidární rozdělení daňového břemene, přenesení zátěže ze spotřebitelů, zaměstnanců a malých živnostníků na velké majetky a velké korporace, na nadnárodní firmy. Odmítáme ekonomické zotročování národa a postavení ČR jako kolonie či polokolonie.  Zastavit odliv peněz z naší země do zahraničí včetně převodů do daňových rájů.
  9. Stěžejní význam přikládáme řešení sociálních otázek a skutečně rovným příležitostem pro všechny. Lidská důstojnost a kvalita života jsou klíčem k sociální spravedlivosti a k rozvoji lidského potenciálu. Jde o systémovou podporu sociální aktivity občanů s jádrem v kvalitních službách hrazených z veřejných zdrojů – zejména s ohledem na právo na vzdělání, zdraví, bydlení,  zajištění v nemoci, invaliditě a ve stáří.
  10. Nezbytná modernizace ekonomiky nesmí jít na úkor pracovního uplatnění. Pracovní místa zanikající s robotizací musí být nahrazena jinými. Naším zájmem je růst produktivnosti práce, nikoliv růst vykořisťování. Trend zkracování pracovní doby přispívá kvalitě práce i času pro osobní rozvoj.  Chceme rozšířit odborová práva a posílit postavení odborů ve společnosti. Cílem je sbližování mezd v ČR a ve vyspělých ekonomikách, zvýšení minimální mzdy a zaručených mezd. Je třeba prosadit stejné platy mužům a ženám za stejnou práci.
  11. Strategickou výzvou je zajištění spravedlivých důchodů a jistot na stáří. Znamená to udržitelnost systému penzí nejen finanční, ale i sociální cestou. Dále chceme jít cestou kvalitní a bezplatné zdravotní péče pro všechny, bez snah o zvyšování spoluúčasti pacientů a rozšiřování placené nadstandardní péče. Zdravotnictví musí být odolné vůči případným novým epidemickým situacím, s dostatkem kvalifikovaných pracovníků, jasnou kontrolou lékové politiky a zabezpečením zdravotních prostředků.
  12. Po krizi finanční, migrační a zdravotní hrozí i krize energetická. Prioritou proto bude boj s energetickou chudobou. Stát musí jednoznačněji regulovat energetiku, zejm. distribuci energie ke klientům. Neodkladný je start systému nabízejícího dostupné bydlení s pomocí státní, obecní a družstevní bytové výstavby. Na to navazuje důsledná systémová ochrana přiměřenosti nájmů a tvrdá regulace spekulací s byty, kvůli které je množství bytu prázdných. Akutní je tlak na pomoc lidem v dluhových pastech, ochranu před nespravedlivými exekucemi.
  13. Základní právo na vzdělání nesmí být předmětem soukromého zisku a zadlužování mladé generace.  Obstát ve znalostní společnosti vyžaduje dostatečné veřejné výdaje na vzdělávání.  Důraz je třeba klást na vzdělání technické, také na přípravu řemesel. Státní maturita by měla být pevným standardem, ne papírem pro každého.  Růst intelektuálního, tvůrčího a poznávacího potenciálu společnosti, využití vědy a výzkumu považujeme za klíčový předpoklad a zdroj rozvoje všech.
  14. Sociální spravedlnost musí jít ruku v ruce s ochranou či záchranou životního prostředí. Nerespektování ekologických hledisek se dnes stává extrémním rizikem pro příští generace. Skutečná systémová alternativa se neobejde bez věcně zvládnutého principu udržitelného rozvoje. Naplňování lidských potřeb nesmí snížit potenciál uspokojování potřeb budoucích generací. Komplexní řešení ekologických otázek vyžaduje hlubší systémovou změnu.
  15. V boji proti klimatickým změnám a za bezpečné životní prostředí pro všechny je nutné uváženě prosazovat obnovitelné zdroje energií. Náklady na ekologizaci společnosti přitom nesmí mít zásadní dopad na běžné občany ani ohrozit potenciál české ekonomiky. Zásadní je nyní především důsledná ochrana ovzduší, půdního fondu, lesů a vodních zdrojů. Budeme pokračovat v úsilí o získávání kontroly nad infrastrukturou ze strany státu, krajů, měst a obcí.
  16. Požadujeme více demokracie, prorůstání ekonomické a mediální moci je hrozbou. Podmínkou informační demokracie je boj proti manipulačnímu informování veřejnosti. Důležitou roli sehrávají veřejnoprávní média a jejich povinnost poskytovat co nejobjektivnější zpravodajství. Přímá demokracie předpokládá schopnost organizovat lidové iniciativy, pečovat o informační gramotnosti a ochranu práva na informace.
  17. Strategickým předpokladem systémových změn je jejich mezinárodní rozměr a internacionální spolupráce. Základním východiskem je podpora mírové zahraniční politiky vycházející z mezinárodního práva a z politiky všech azimutů.  Respektování suverenity států, nepoužívání síly anebo hrozby silou v mezinárodních vztazích a řešení mezinárodních sporů mírovou cestou.
  18. KSČM jako česká, evropská a internacionální síla je na straně těch, kteří chtějí Evropu nikoliv rozdělovat, ale změnit ku prospěchu občanů evropských států. Prioritou v této alternativě jsou lidé evropských národů, nikoliv diktující oligarchie a přebujelý byrokratický aparát Bruselu, plnící zájmy velkokapitálu. Zásadní je prosazovat demokratizaci integračních struktur a také zvýšit možnost účasti občanů EU na její politice.
  19. Bezpečnostní hrozby a výzvy dnešního světa nebude možné řešit bez prosazení alternativních přístupů. Trváme na vystoupení ČR                 z agresorského společenství paktu NATO, zejm. z jeho vojenské části. A to buď rozhodnutím vlády a Parlamentu ČR nebo vypsáním všelidového referenda. Základem pro lepší bezpečnostní architekturu je OBSE. Jsme pro větší emancipaci naší bezpečnosti na atlantickém pilíři, ale evropskou armádu odmítáme.    
  20. Bohužel není zcela zažehnána ani hrozba migrace. Migrační krize je projevem agresivní politiky globálního kapitálu, která život v řadě zemí třetího světa činí nesnesitelným.  Náš solidární přístup spočívá             v podpoře kroků k odstraňování příčin a následků migrace a realizaci opatření v místech, kde tyto problémy vznikají. Domácí obyvatelstvo musí být chráněno před nelegální migrací. O pomoci legálním migrantům chceme rozhodovat bez vnějšího nátlaku.
  21. Zespolečenštění výrobních prostředků strategického významu ó KSČM ó internacionalismus lidí, ne států.

 

 

Z 5. jednání VV ÚVKSČM dne 20. 12. 2021

  1. Schváleno bylo i na základě diskuse z pléna ÚV KSČM stanovisko VV ÚV KSČM k politické situaci – zaměřené na hrozbu války s Ruskem  (viz dále).
  2. Podpořena byla POZ 3. zasedání ÚV KSČM – opět videokonferenčně ve variantě 3 B, do programu byl přidán manuál k tvorbě kandidátek a přístupy KSČM k prezidentské volbě.
  3. VV ÚV KSČM podpořil i návrh Pracovního řádu KSČM, bude projednáno s odbory a pak schvalováno.
  4. Podána byla informace o a.s. Futura a průběhu valné hromady, která proběhla před jednáním VV ÚV KSČM. Na Valné hromadě došlo k personální obměně i k představení vize rozvoje Halo novin v roce 2022, nový design, spolupráce s dalšími subjekty, prvotní důraz na webový portál atd. Na dalších jednáních orgánů se předsedou stal s. Nadběrežný, předsedou DR s. Franěk, pověřeným šéfredaktorem s. Blaško.
  5. Projednávaly se rovněž personální otázky. Zhruba u 10 okresů je problém s HPP na dobu neurčitou, většina nemá vlastní finanční prostředky, někde se to vyřešilo komunikací, předložen byl návrh zrušit 6 systematizovaných míst na okresech v rámci 2. fáze reorganizace, schváleno bylo po diskusi zrušení 5 míst.
  6. V aktuálních ekonomických záležitostech bylo podpořeno dokoupení modulu mezd do účetního softwaru Byznys, protože od ledna již nebude mzdy dělat Futura Art. Modul mzdy do byznysu stojí i s analýzou a nasazením 230 tis. Kč plus support 24 tis. ročně. Proběhla kontrola nájemních smluv v budově, budou se řešit i parkovací místa.
  7. Stručně byla podána informace z porady vedoucích funkcionářů, dorozdělují se prostředky v souvislosti s tornádem, plánuje se zpřehlednění struktury EDD, nepřišel žádný dopis či námět.
  8. Schválen byl návrh programu 6. schůze VV ÚV KSČM 14. 1. 2022, doplněno opět o Přístupy KSČM k prezidentské volbě a manuál ke kandidátkám.

          

 

Dialog, ne konfrontaci!

kscm.jpgVěty, které se objevují téměř každodenně ve sdělovacích prostředcích: „Rusko obkličuje státy NATO.“ „Rusko posiluje svou přítomnost na ukrajinských hranicích.“ „Rusko připravuje na začátku příštího roku další agresi.“ Doprovázeny jsou silnými vyjádřeními USA, NATO a EU, že Rusko za svou politiku tvrdě zaplatí. Situace se nezměnila ani po jednání mezi prezidenty Vladimirem Putinem a Joem Bidenem.

Představitelé politických stran „pětky“, z kterých se skládá nová česká vláda, poslušně a hlasitě protiruské postoje podporují, v mnoha ohledech se dokonce snaží agresivitou a výhrůžkami je překonat. Jako by už seděli na panduru a vedli naši armádu směrem na Moskvu. Zatím podpořili, i s bývalou vládou ANO 2011 a ČSSD, vyslání 150 ženistů na hranice Polska s Běloruskem. Byť k tomu nakonec nedošlo, je to jistě jen začátek. Válečná propaganda a vyvolávání nenávisti k Rusku jedou na plné obrátky, bez ohledu na skutečnost, že je to dle současného trestního zákoníku trestný čin (§§ 406 a 407, které se týkají přípravy a podněcování útočné války).

O tom, že se ruská armáda pohybuje na rozdíl od armád NATO na svém výsostném území, se nemluví. Že USA a jeho spojenci vybavují ukrajinskou armádu moderní technikou, také moc ne. Stejně tak se nemluví o útlaku ruské menšiny na Ukrajině, které dokonce zakázali používat vlastní jazyk, a ani o veřejně projevované aktivizaci fašistických sil na Ukrajině. Téměř se již nemluví o mírových Minských dohodách z roku 2015 a o tom, kdo je porušuje. Musí se skoro mlčet o tom, že ne Rusko obklopuje státy NATO, ale že státy NATO a zejména USA obkličují dlouhodobě Rusko se záluskem na jeho zdroje. Mapky vojenských základen to dokazují s neúprosnou jistotou.

Komunisté dlouhodobě požadují vystoupení České republiky z NATO a říkají jasně:

  • ANO rovnoprávným vztahům mezi zeměmi, NE domácím i zahraničním válečným štváčům!
  • ANO dialogu a míru, NE konfrontaci a válce!
  • ANO kolektivní bezpečnosti a plnění Minských dohod, NE válečným paktům včetně NATO!
  • ANO využití naší armády při obraně České republiky a při přírodních a podobných katastrofách, NE zahraničním misím bez mandátu RB OSN a proti zájmům České republiky!

                                    Stanovisko  VV ÚV KSČM,

20. 12. 2021

 

 

Už žádná zima s energošmejdy!

zastavme_je.pngZatímco vláda nyní řeší svá koryta, občané se potýkají se zásadními problémy. Vzrůstající ceny bydlení, potravin, služeb a zejména energií ale vládní představitelé evidentně příliš nezajímají. Ti, kteří slibovali, jak bude vše ve chvíli, kdy budou vládnout, lepší, na své sliby rychle zapomněli. K extrémnímu růstu cen mlčí. Snad doufají, že to vyřeší neviditelná ruka trhu, která zatím zvedá ceny stále výše. Energetický regulační úřad nekoná, nová vláda dělá jako by žádný problém neexistoval. Zvyšování cen energií ji zřejmě netrápí. Není se čemu divit, s ministerskými, poslaneckými a senátorskými platy se zdražování snáší lépe než s minimální mzdou, nebo s nízkými důchody.

 

Dočasné nezvyšování záloh za energie je pouze trikem, který dříve nebo později bude znamenat obrovský cenový skok. Řešení spojené se snížením DPH, o kterém se nyní hovoří, je opět závislé jak na vůli představitelů EU, tak dodavatelů, zda a jak jej promítnou do cen pro občany. Vůbec ale neřeší již všeobecně oznamovaný růst cen v příštím roce. KSČM žádá důslednou ochranu spotřebitelů a konec všech státem tolerovaných šmejdů parazitujících na obavách, strachu a neznalosti lidí!

KSČM jasně několikrát jako jediná politická strana deklarovala, že otevřít trh s energiemi byla chyba. Pro ČR a její občany je důležité, aby byla strategická odvětví vlastněna a řízena státem, což se v posledních letech několikrát potvrdilo. Zastírací harakiri, které provedli manažeři Bohemia Energy, je toho důkazem.

Občané ČR nesmí být pokusní králíci, kteří budou obětováni v zájmu EU a jejího plánu nazvaného Green Deal, jemuž nastupující vládní představitelé hlasitě tleskají. Je na místě jasně říci, že tento plán povede ke zvýšení cen nejen energií. KSČM tomu říká jasné ne. 

Stanovisko 2. zasedání ÚV KSČM

11. 12. 2021

 

V O L B Y   2 0 2 2
Předběžný návrh základní strategie a taktiky k volbám do Senátu, obecních zastupitelstev, Zastupitelstva Hlavního města Prahy v r.2022 a prezidentských voleb.

Obecní volby

Prioritní úkol: jak a s kým budeme kandidovat. Kdybychom vycházeli z letošních výsledků voleb do PS PČR, bez zásadní změny naší činnosti i způsobu sestavování kandidátních listin nemáme v podstatě šanci uspět téměř nikde.

Tam, kde máme starosty a místostarosty, můžeme ještě sázet na jejich osobní autoritu. Bude proto velmi záležet na odpovědném posouzení situace našimi členy v daných obcích a příslušným okresním výborem, zda vůbec bude vhodné sestavit kandidátní listinu (dále jen KL) KSČM, nebo raději KL KSČM    s nezávislými nebo zvolit širší platformu.

V každém případě by bylo dobré, abychom byli schopni – ale skutečně jen tam, kde to má šanci na úspěch – postavit i některé KL KSČM.

Jinak bude vhodnější hledat spojence a sestavit společnou KL s jinými levicovými subjekty, iniciativami, spolky, sdruženími apod., popř. i KL pod jiným společným názvem, kde bude členství kandidujících patrné buď jen z údaje u kandidátů, nebo z podtitulu názvu koalice, kde by se vypsaly koaliční subjekty.

Pokud bychom šli cestou KL zcela bez uvedení strany v názvu koalice, musíme počítat i s nasbíráním potřebného procenta podpisů na petici od občanů žijících v dané obci, což je velmi náročné a je lepší se tomu vyhnout.

Zejména ve velkých městech již není KSČM schopná sama naplnit svými členy a sympatizanty ani celou kandidátní listinu, což už předem znamená ztrátu hlasů a neúspěch. Řešením není doplňování o seniory v tak vysokém věku, že voliči předem usoudí, že ze zdravotních důvodů ani nebudou schopni práci zastupitele vykonávat, protože stále více voličů si vybírá napříč kandidátkami.

Témata obecních voleb: nevytvářet širokospektrální programy, ale vytipovat si jedno hlavní téma a max. 2 vedlejší, které nejvíce pálí občany a které současné vedení obce (města) neřeší . Nyní např. bydlení, rušení slev pro studenty a seniory, snaha o rozprodej obecního majetku apod

   V obcích s našimi zastupiteli je nutné se zaměřit na hlavní záměry do budoucna: co pro občany uděláme, na co navážeme. Nejčastější a nejpalčivější obecní témata musíme propagovat i celostátně na sociálních sítích.

Výběr témat a hesel bychom neměli tvořit sami. Musí být projednán s odborníky na marketink – zejména z řad našich členů a sympatizantů.

Finanční zajištění voleb do obecních zastupitelstev a ZHMP:

1,5 mil. Kč rozdělit okresům podle počtu skutečně postavených kandidátních listin (tj. příspěvek – relativně malá částka – obdrží až po registraci KL). Z centra bude dodán jednoduchý základní grafický návrh.

Senátní volby

Volební obvod č.28 Mělník: zasahuje do okresů Mělník a Praha-východ.

Jedná se o část okresu Mělník, ohraničenou na severu obcemi Čečelice, Liblice, Malý Újezd, Velký Borek, Mělník, Obříství, Zálezlice, Vojkovice, Vraňany, Jeviněves a o severní část okresu Praha-východ s těmito obcemi:

Bašť, Borek, Bořanovice, Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Brázdim, Čakovičky, Dřevčice, Dřísy, Hlavenec, Hovorčovice, Husinec, Jenštejn, Káraný, Klecany, Klíčany, Kojetice, Konětopy, Kostelní Hlavno, Křenek, Lázně Toušeň, Líbeznice, Máslovice, Měšice, Mratín, Nová Ves, Nový Vestec, Odolena Voda, Panenské Břežany, Podolanka, Polerady, Postřižín, Předboj, Přezletice, Radonice, Sedlec, Sluhy, Sudovo Hlavno, Veleň, Veliká Ves, Větrušice, Vodochody, Záryby, Zdiby, Zlonín.

Klíčová otázka je, kde všude a jak budeme kandidovat.

Při posledních volbách do Senátu se výrazně zvýšil počet volebních obvodů, kde jsme 6 % nedosáhli. Z toho vyplývá, že bez výrazných místních (či celostátních) osobností, a hlavně bez spojenců nemáme v senátních volbách vůbec šanci.

2 hlavní úkoly:

  1. okamžitě začít jednat se všemi levicovými subjekty a iniciativami o případném společném kandidátovi do Senátu,
  2. hledat opravdu výrazné osobnosti, které se nebudou bát jít do boje s velmi nejistým výsledkem. 

Témata senátní kampaně se budou nutně odvíjet od nepopulárních opatření nové vlády. Nabízí se: otázka důchodové reformy, bydlení, zdražování  potravin, energií, tepla; mzdy a práva zaměstnanců, zahraniční politika a mise AČR, migrace, podle vývoje i řešení pandemické situace.

K tématům kritizujícím vládu musíme vést kampaň celostátně, zejména na sociálních sítích, ale i „na ulici“.

K tomu bychom potřebovali vytvořit a rozvíjet i celostátní síť aktivistů, 5-6 lidí na okres, na které bude kontakt přímo z centra, aby bylo možné reagovat rychle a byla od nich i okamžitá zpětná vazba.

Finanční zajištění senátní kampaně:

1 mil. Kč (dříve 5 mil. + 1 mil. na 2. kolo). 

Prostředky dát vedle úhrady kauce  na jednoduchou základní grafiku, na polep auta s portrétem kandidáta, které bude jezdit po celém volebním obvodě, velkoplošnou reklamu k umístění zdarma na dobře vybraném místě (PVC bannery), nějaké materiály na rozdávání při kontaktní kampani, a hlavně na propagaci kandidáta přes sociální sítě.

Doporučujeme, aby celkový počet kandidátů nepřesáhl 9 osobností.

Vedle toho doporučujeme investovat do prezentace kampaně KSČM k vybraným protivládním tématům 500 tisíc Kč, kde bude další možnost prezentace kandidátů do Senátu při jejich zapojení do celostátních kampaní KSČM.

Využití konceptu Česká levice společně

Česká levice společně, koncept KSČM poměrně úspěšně využila ve volbách do EP (název i logo je zaregistrované).

Pokud uvedeme zúčastněné (registrované) politické subjekty jako součást (třeba i jako podtitul) hlavního názvu kandidátní listiny či na přihlášku k registraci kandidáta do Senátu, nemusí se shánět podpisy na petici ke kandidatuře ani pro obecní ani pro senátní volby.

     Pro obecní volby žádné navyšování hranice volitelnosti neplatí (i koalice se   berou jako „volební strany“).

    U senátních voleb ze společné nominace kandidáta také žádné navyšování hranice, na rozdíl od voleb do PS PČR, nevyplývá.

     Musíme počítat s tím, že v prvním roce vládnutí nové koalice se ještě dopady na širší veřejnost neprojeví tak výrazně, proto bude silněji psychologicky působit fakt, že jsme v letošních volbách do PS nepřekročili hranici volitelnosti.            

                                                 

Sto let bojů za spravedlivější svět  - seriál na pokračování: 8. část

mhavlicek.jpgPočátkem roku 1926 bylo v Praze na III. mimořádném sjezdu Federace dělnických tělocvičných jednot usneseno sloučit FDTJ s dalšími proletářskými sportovními organizacemi a vybudovat tak jednotnou proletářskou tělovýchovnou organizaci. Již tehdy si naši dědové uvědomovali význam společných mimopracovních společensko-politických, vzdělávacích, sportovních i kulturních aktivit pro názorové sjednocování pracujících v boji proti buržoazii.

     V druhé polovině ledna se v Praze-Michli konalo rozšířené zasedání ÚV KSČ. Zhodnotilo volební výsledky, přestavbu strany a práci instruktorů, seznámilo se se závěry XIV. sjezdu VKS(b). O měsíc později se v Moskvě konalo rozšířené zasedání exekutivy Komunistické internacionály. Zdůraznilo význam taktiky jednotné fronty a upozornilo komunistické strany na nutnost spolupráce se sociálně demokratickými dělníky. Plénum vypracovalo rámcový akční program pro práci komunistických stran kapitalistických zemí. Podrobně se zabývalo situací v komunistických stranách Francie a Číny a také odmítlo pokus pravicové skupiny v KSČ diskreditovat její ústřední výbor.

    18. března byla jmenována již osmá československá vláda v čele s J. Černým. Vládní předlohy na zavedení pevných cel na dovoz zemědělských produktů, na zvýšení platů kněžím a růst drahoty vyvolaly mohutnou vlnu protestního hnutí pracujících. Tato úřednická vláda byla po několika měsících (12. října 1926) vystřídána novou koalicí buržoazních stran.

    Na zasedání ÚV KSČ (22. března) bylo přijato usnesení zaslat ústředním vedením československé a německé sociální demokracie a Československé straně socialistické dopisy s pozváním na konferenci o jednotném boji proletariátu. Byla přijata rezoluce odsuzující trockistickou frakční skupinu. Její členové byli zbaveni funkcí a později vyloučeni ze strany.

    V dubnu se konal V. sjezd Komunistického svazu mládeže Československa. Schválil nový organizační řád a znovu formálně legalizoval svou činnost, která byla od roku 1922 zakázána. Více jak pět tisíc komsomolců do té doby pracovalo v ilegalitě.

    Byl ustaven Svaz proletářských bezvěrců jako masová proletářská organizace. Jeho posláním bylo šířit ateistickou výchovu a pomáhat KSČ v boji proti klerikální reakci a organizovat akce na obranu Sovětského svazu. Ještě téhož roku (28. července) byla jeho činnost úředně zastavena.

    Na celostátní konferenci delegátů závodních rad byl přijat jednotný postup v boji proti drahotě, proti snižování mezd a za další sociální požadavky.

    Koncem dubna vyšlo první číslo týdeníku Rozsévačka určeného proletářským ženám. Časopis redigovala Helena Malířová a od roku 1929 až do jeho zastavení v roce 1938 Jožka Jabůrková. Sehrál velkou roli při uvědomování a organizování dělnických a pracujících žen. Časopis byl vystaven časté perzekuci.

    V květnu se ve Velké Británii konala generální stávka proti snížení mezd, prodloužení pracovní doby a zrušení mzdového minima. Stávky se zúčastnilo pět a půl milionu pracujících. Stávka byla jednou z největších třídních srážek     v období dočasné stabilizace kapitalismu. Komunistická internacionála a Rudá odborová internacionála organizovaly akce proletářské solidarity. Ústřední výbor KSČ přijal k této stávce podpůrné provolání.

     V Moskvě se konalo zasedání Rudé sportovní internacionály. Rozhodlo o konání I. mezinárodní spartakiády v Moskvě.

     V červnu došlo k masovým protestním shromážděním proti uzákonění pevných agrárních cel. Demonstrací se zúčastnilo na 50 tisíc dělníků, došlo při nich ke srážkám s policií. 15. června vyvrcholily protestní bouře stávkou téměř všech pražských závodů. Demonstrace a krátkodobé stávky se konaly i na Kladensku, Brněnsku a v Bratislavě. Přes mohutný odpor dělnické třídy prosadila agrární buržoazie 22. června 1926 zákon, kterým se zaváděla pevná cla na zemědělské výrobky.

     Na Slovensku se v Žilině konala (22. července) celoslovenská konference KSČ. Projednala hospodářskou a politickou situaci na Slovensku. Přijatý manifest (Zbavte Slovensko potlačovacího aparátu buržoazie) požadoval úplnou rovnoprávnost postavení Slovenska ve státě.

     Na Ostravsku v září 1926 stávkovalo na pět tisíc horníků za zvýšení mezd a novou kolektivní smlouvu. Stávka skončila neúspěchem. V Brně v té době sjezd Československé strany socialistické vyloučil ze strany J. Stříbrného a jeho stoupence a změnil název strany na Československá strana národně socialistická. I nadále vystupovala v duchu reformistické spolupráce s buržoazií a šířila mezi pracujícím lidem ideologii masarykismu.

     V Praze celostátní konference funkcionářů KSČ německé národnosti formulovala stanovisko k národnostní otázce v duchu práva národů na sebeurčení.

     Ministerstvo pro Slovensko zamítlo zaregistrovat Stanovy Malorolnického svazu na Slovensku, jehož představitelem byl Marek Čulen, který působil politicky mezi domkáři a malými rolníky od druhé poloviny roku 1924.

     12. října byla jmenována devátá československá vláda tzv. panské koalice v čele s Antonínem Švehlou. Vláda vznikla až po dlouhé vnitropolitické krizi a nebyli v ní zastoupeni reformisté. Do vlády byly přibrány německé buržoazní strany a 15. ledna 1927 do ní vstoupila i Hlinkova slovenská ľudová strana. Tato vláda velkoburžoazie provedla mnoho protilidových, sociálních a politických opatření.

     Ve stejný den projednal Ústřední výbor KSČ postup strany v parlamentu, vnitrostranické otázky a zprávu odborového ústředí. Schválil usnesení politického byra vystoupit při zahájení zasedání Národního shromáždění se samostatným prohlášením, které by obsahovalo stanovisko KSČ k současné situaci.

     Na přelomu listopadu a prosince se v Moskvě konalo zasedání exekutivy Komunistické internacionály. Odsoudilo trockistickou a zinověvovskou opozici, projednalo situaci v Číně i zkušenosti ze stávkového boje ve Velké Británii. Zrušilo funkci předsedy exekutivy a schválilo kolektivní orgán – sekretariát exekutivy Komunistické internacionály.

    18. prosince v Praze projednal Ústřední výbor KSČ zprávu o plenárním zasedání exekutivy KI, o svolání IV. sjezdu KSČ a o akcích závodních výborů. Schválil, aby se IV. sjezd KSČ konal 25.-27. března 1927 v Praze a stanovil program sjezdu.

     Po Vánocích 1926 se konal ustavující sjezd Federace proletářské tělovýchovy (FPT), která vznikla sloučením FDTJ, Spartakových skautů práce, Svazu dělnických cyklistů, Rudých hvězd a Klubu dělnických turistů.

     Rok 1926 byl zajímavý i vydavatelskou činností. Vyšla brožura Ke kritice sociálně demokratického programu gothajského s Marxovou statí Poznámky    k programu německé dělnické strany, s Marxovým Dopisem Brackovi z 5. května 1875 a Engelsovou předmluvou k německému vydání. Tyto stati jsou známé jako Kritika gothajského programu. V Leninově knihovničce u nás vyšel spis Vladimíra Iljiče Dětská nemoc „levičáctví“ v komunismu.

                                                                                                      Milan Havlíček

 

Anthropoid 2021

    Z e-mailu předsedy OV jsem se dověděl o chystané akci v obci Nehvizdy, konané u příležitosti 80. výročí seskoku parašutistů, kteří byli hlavními strůjci atentátu na říšského kancléře Reinharda Heydricha.  Zeptal jsem se svých dětí, zda by neměly zájem se této akce zúčastnit. Vzhledem k tomu, že už měly na tuto dobu naplánovaný jiný program, tak se mi podařilo přesvědčit pouze jednoho vnoučka. Ze zaslané pozvánky jsem zjistil, že součástí programu má být i příjezd historických válečných vozidel, a především seskok parašutistů, a to rozhodlo.

     Ve  středu 29. prosince po obědě jsme dorazili do Nehvizd. Už zdálky příchozí vítala svými typickými  zvuky dudácká kapela ve skotských krojích. Přestože počasí spíše připomínalo podzimní plískanice a nevěstilo nic dobrého, se akce zúčastnilo, podle mého odhadu, kolem tisícovky občanů.

Po úvodním přivítání přítomných a hostů starosta městyse Nehvizdy Ing. Jiří Poběrežský připomněl dějinné události, které předcházely jednomu z nejhorších období československého lidu, jenž  nastalo po osudném atentátu na nenáviděného kata. Poté byl přítomnými hosty slavnostně  odhalen pomník ve tvaru padáku, k němuž jednotlivé delegace položily své věnce.

     Slavnostního aktu se zúčastnili a s krátkými projevy vystoupili ministryně obrany ČR Jana Černochová, zástupkyně britského velvyslanectví Lucy Hughes s krásnou češtinou, velvyslanec Slovenské republiky Rastislav Káčer, senátor Pavel Kárník a ředitel vojenského historického ústavu Aleš Knížek.

V úvodu svého projevu ministryně Černochová s politováním sdělila přítomným, že plánovaná ukázka seskoku výsadkářů byla z bezpečnostních důvodů zrušena pro špatnou viditelnost. Zklamání z této informace způsobilo odchod části účastníků, především rodin s dětmi. Také já s vnoučkem jsme si ještě prohlédli stojící vozidla, z větší části se znaky armády USA.

     Protože jsem pravidelným účastníkem pietních aktů v Milovicích, kde často bývá při této příležitosti i ukázka dobové vojenské techniky armád Německa, Anglie, Sovětského svazu, Francie, Československa, Rumunska, popřípadě dalších států, tak několik vystavených vozidel na mě působilo jako velmi slabý odvar milovických akcí. Zklamání bylo vidět i ve tváři mého vnoučka, kterému jsem slíbil, že ho s sebou vezmu do Milovic, až tam bude opět ukázka bojové techniky z 2. světové války.

     Jelikož začínalo i drobně pršet, tak jsem zavolal dceři, aby pro nás někdo přijel a odvezl domů. Cestou zpátky se tchán dcery vyptával, co jsme viděli zajímavého. I když všichni hosté ve svých vystoupeních vyzdvihovali hrdinství parašutistů, oba jsme se shodli, že tato akce londýnského odboje sice národ zbavila nenáviděného tyrana, ale na druhou stranu způsobila utrpení mnoha občanů a tisíce zbytečně zmařených lidských životů nevinných lidí.

                                                                          Vladimír  Duník, Čelákovice     

 

O práci vlasteneckých organizací

     Jednou z věcí, kterou se může naše okresní stranická organizace pochlubit, je to, že po celou dobu od puče v roce 89 úzce spolupracujeme s vlasteneckými organizacemi. Dnes je jich jen v takzvaném „Vlasteneckém fóru“ třináct (Český svaz bojovníků za svobodu, Sdružení osvobozených politických vězňů a pozůstalých, Sdružení čs. zahraničních letců-Východ, Kruh občanů ČR vyhnaných v roce 1938 z pohraničí, Společnost Ludvíka Svobody, Svaz vojenských veteránů ČR, Rada seniorů ČR, Společnost Dr. Edvarda Beneše, Klub českého pohraničí, Slovanský výbor ČR, Vlastenecké sdružení antifašistů, Spolek českých novinářů a Unie českých spisovatelů), ale ve skutečnosti se jich bez rozdílu četnosti členů nachází ve společnosti kolem čtyřiceti.

     U nás, na okrese Praha-východ, nejvíce spolupracujeme s Klubem českého pohraničí, Společností Ludvíka Svobody; Společností Julia Fučíka, Slovanským výborem a Společností česko-kubánského přátelství.

     Nejvíce našich členů je organizováno v KČP. Zde byli za posledních deset let ve vedení okresní rady KČP aktivní především Jaroslav Roman, Václav Kuchta a Jan Novotný, kteří nás, bohužel, v loňském roce opustili. Stejně tak byli velice aktivní v krajské radě KČP. V současné době tak vedou OR KČP a zastupují v KR KČP - M. Havlíček a M. Princová. Okresní rada přivítá každou pomocnou ruku. Nutno poděkovat okresní organizaci KSČM i za každoroční finanční podporu.

     Součástí práce Klubů českého pohraničí je znovu obrozená společnost „Vděčnost“ založená k vyhledávání pomníčků a ostatků padlých rudoarmějců. Klub českého pohraničí vydává svůj dvouměsíčník „Hraničář“, který dostávají všechny naše základní organizace KSČM.

     Krajská rada KČP, která se schází každý měsíc, organizuje každoročně téměř dvacet akcí. Na našem okrese je to vždy na státní svátek „28. září“ setkání v Čelákovicích, kde především zásluhou Vladimíra Duníka vznikla tradice uctění památky Jaroslava Honzátka, s kterou již počítají ve svých plánech i další vlastenecké organizace.

    To, že Středočeská krajská rada KČP má mimořádné výsledky své práce, je zásluhou aktivního přístupu členů všech 12 okresních rad, ale především dlouholetého předsedy, přítele Jiřího Pokorného (BE) a jeho následovníka Františka Kováře (MB) a velice dobré aktivní podpoře KV KSČM, o což se dlouhodobě zasloužil především Stanislav Grospič.

     Mnozí naši členové za své vlastenecké postoje a aktivní činnost obdrželi čestná uznání, medaile a vyznamenání.

     Podobně je tomu u Společnosti Ludvíka Svobody, která rovněž vydává dvakrát do roka svůj Zpravodaj a mají jej k dispozici naše organizace. Členové naší okresní rady KČP jsou kolektivním členem i Společnosti L. Svobody. Dvakrát do roka se schází plenární zasedání z celého kraje. Na něm jsou, mimo jiné, i promítány filmy a historické dokumenty přibližující hrdinství sovětské armády a našich „svobodovců“. Společnost Ludvíka Svobody se aktivně podílí na pietních akcích souvisejících s osvobozením Československa za druhé světové války, a to jak na místech postupu Rudé armády a našeho armádního sboru, tak i při závěrečných aktech v Praze a na Milíně (PB) a pochodů „Nesmrtelného pluku“; pořádá každoročně mezinárodní konference v Domě armády Praha a listopadové setkání v Hroznatíně – rodišti armádního generála, prezidenta Ludvíka Svobody.

     Již delší čas usilujeme o vytvoření sochy L. Svobody a její umístění na úctyhodném místě, např. vedle sochy Julia Fučíka na Olšanských hřbitovech poblíž 405 hrobů rudoarmějců, s kterými osvobozoval naši vlast. Dalším naším návrhem bylo vyhlášení významného dne „Dne armády“ na duben (11. nebo 14.), kdy překročili „svobodovci“ Slovensko českou hranici za druhé světové války. Dřívější Den armády 6. října související s boji na Dukle si ponechali braťja Slováci a náš současný Den armády je spojen s bitvou za první velké války u Zborova.

     V současné době se připravuje SLS na únorovou valnou hromadu. Naši členové se mnohých akcí zúčastňují a někteří dokonce aktivně.

     V rámci spolupráce vlasteneckých organizací a Marxisticko-leninského odborného klubu (MLOK) pořádáme již pátým rokem v období data napadení Sovětského svazu Německem a dalšími fašistickými národy Evropy „Den genocidy slovanských národů“. Poslední ročníky se konaly na Cínovci u Památníku ochránců státních hranic. V letošním roce bychom jej chtěli připomenout v Praze.

     Naši členové se účastní i akcí Společnosti Julia Fučíka. Aktivně pomáháme s jejich „Kurýrem“, který dokumentuje nejen historickou pravdu o životě a díle Julia Fučíka, ale i o aktivních nositelích jeho odkazu na celém světě. Nakladatelství Orego vydalo po převratu jako první úplné vydání nejznámější Fučíkovy knihy v češtině, ale také v angličtině, ruštině a španělštině. Například darovalo všem španělsky mluvícím zemím prostřednictvím velvyslanectví Fučíkovu „Reportáž psanou na oprátce“ ve španělštině připravenou i na CD k vydání ve svých zemích. Odezva je nejen z Latinské Ameriky, Austrálie, Německa, Velké Británie a Spojených států, ale největší z Číny, Vietnamu a Japonska. Je zásluhou zakladatelů Společnosti JF, především Zdeňka Hořeního a Věry Pickové, ale i jejich následovníků, novináře Jana Jelínka a Anatolije Šitova a dalších (tým Dr. Janáčka) a především poboček v krajích, že historická pravda o hrdinství Fučíka byla obhájena a je trvale udržována.

     V době rusofobie a neustálého napadání národů ruské federace, překrucování dějin a vyvolávání konfliktů hloupostí naší vlády a jejích diplomatů stoupá nebezpečí války. Také proto, a hlavně pro zachování míru pro naše děti a vnoučata je třeba mnohem aktivněji vystupovat v rámci vlasteneckých organizací i na našem okrese. Vyzývám naše členy a sympatizanty, aby se do řad vlasteneckých organizací aktivně přihlásili a do práce zapojili. Přiveďte s sebou i své přátele, vlastence. (Přihlášky jsou na okresním výboru a k dispozici i elektronicky.)

                                                                                                      Milan Havlíček

 

Prohlášení Národní rady Klubu českého pohraničí
k vánočnímu poselství prezidenta České republiky Ing. Miloše Zemana

Národní rada Klubu českého pohraničí vítá již deváté vánoční poselství 2021, se kterým vystoupil Ing. Miloš Zeman, prezident České republiky, dne 26. prosince 2021, jako projev státníka, jemuž leží na srdci státní a národní zájmy České republiky a zájmy občanů České republiky.

Národní rada Klubu českého pohraničí plně podporuje všechny požadavky a návrhy Ing. Miloše Zemana, prezidenta České republiky, na prioritní řešení problémů v oblastech pandemie koronaviru SARS-CoV-2, neúměrnému zvyšování cen energií, rozpočtové a daňové politiky státu jako výzvu pro činnost nové vlády České republiky a Parlamentu České republiky    v období současné pandemické a ekonomické krize.

V Praze 26. prosince 2021       Jaroslav Hudec, předseda Národní rady KČP
                                                 Milan Richter, CSc., čestný předseda NR KČP

 

 

Stěhování Okresního výboru

V pondělí 27.12.2021 proběhla ve stávajících místnostech OV Praha-východ příprava na stěhování do 4.patra stejné budovy. Sešlo se při ní 5 členů OV – ss. Štefek, Duník, Pokorný, Hádek a Hajleková a začali s tříděním, balením, archivací a skartací materiálů. Od 9:00 – 14:00 hod se kus práce udělalo, ale ještě nás také spousta práce čeká.

 

WEB Třešnička

Některé články včetně Zpravodajů jsou umístěné též na webu OV Praha-východ tresnicka.kscm.cz, kde najdete i zajímavý článek „Co nás v roce 2022 čeká a nemine v ekonomice? Osm hlavních změn a očekávání“ a další.

Přímý odkaz na zmiňovaný článek je na adrese https://tresnicka.kscm.cz/cs/co-nas-v-roce-2022-ceka-nemine-v-ekonomice-osm-hlavnich-zmen-ocekavani .

 

Halo noviny změnily svou tvář

Od 3. ledna 2022 mají naše Halo noviny nové logo.

Z hano.png  na  

 

Významná výročí: leden

  •    leden 1933–1938: vycházely původní Haló noviny
  •    1. leden – státní svátek
  •    1. leden 1993 - vznik České a Slovenské republiky
  •    1. leden1959 – vítězství Kubánské revoluce
  •  10. leden 1913 se narodil JUDr. Gustáv Husák, 8. prezident ČSSR    (29.5.1975 - 10.12.1989)
  •  21. leden 1924 - zemřel Vladimír Iljič LENIN (*22. 4. 1870)
  •  27. leden 1944 - po 900 dnech skončila blokáda Leningradu
  •  27. leden 1945 - Rudá armáda osvobodila koncentrační tábor Osvětim –   DEN PAMÁTKY OBĚTÍ HOLOCAUSTU

 

Společenská kronika

Významné životní výročí v lednu 2022 oslavuje:

Martin Břenda                65 let               Těptín

Jubilantovi blahopřejeme a přejeme především zdraví, štěstí, pohodu a spoustu energie. Děkujeme za veškerou odvedenou práci!

 

Porady Praha-východ:
Jednání OV – úterý 1.2.2022 od 16:00 hod


Porada funkcionářského aktivu Praha-východ úterý 8.2.2022  
od 8:30 hod, vždy v zasedací místnosti 153, 3. patro

 

 

Zpravodaj vydává OV KSČM Praha-východ. Naše web stránky: tresnicka.kscm.cz
Elektronická pošta: ov.prvych@kscm.cz; Telefon 222 897 460 nebo mobil 725 646 019