Díky vládě se řítíme do neskutečného problému, řekla Konečna na CNN Prima News

4. 2. 2022

Europoslankyně a šéfka KSČM Kateřina Konečná se v komentáři pro CNN Prima NEWS vyjádřila ke včerejšímu rozhodnutí Evropské komise o dočasném zařazení jádra a plynu mezi čisté zdroje energie. Podle političky je teď klíčové, aby Česko co nejrychleji dokončilo dostavbu jaderných elektráren a zamyslelo se nad tím, jak přispět ke snížení cen energie.

Konečná, která vystupovala v Evropském parlamentu pro jádro, řekla, že celý leden šlo o velmi složité vyjednávání. I když by si přála lepší výsledky, je ráda, že byly zrušeny alespoň střední cíle pro nahrazení zemního plynu nízkoemisními plyny.

Konečná věří, že v Evropské unii začnou vládnout lidé, kteří se nebudou opírat jen o ekologické aktivisty, protože se Česko podle ní v budoucnu rozhodně neobejde bez jaderných bloků.

„Klíčové pro nás je realizovat nové jaderné bloky. Bez toho se v budoucnu Česko neobejde. Pojďme se po promarněných deseti letech o tom konečně zase bavit,“ dodala Konečná.

Politička rovněž poznamenala, že unijní taxonomie jádra a plynu nedává šance na to, aby se snížily ceny energie. Česká vláda přitom také nepodniká v tomto směru žádné kroky, což je třeba podle Konečné rychle napravit.

„My se tady řítíme do neskutečného problému pro občany ČR a pro české firmy. Tady se může zavřít půlka průmyslu, protože prostě nebudou mít na to, aby vůbec nějaké energie nakupovali. To je všechno to, co se neřeší, a do toho navíc přichází taxonomie a Green deal. A to teda hodně štěstí ve chvíli, kdy nikdo nevezme rozum do hrsti,“ uzavřela celou věc šéfka KSČM.

Video:

Mediální úsek ÚV KSČM