KSČM: Dost bylo nekvalitních a drahých potravin!

11. 2. 2022

Rostoucí inflace představuje enormní finanční zátěž pro mnoho domácností. Vedle růstu cen za bydlení, energie a dopravu, je velkým problémem zdražování potravin. Řada rodin, seniorů a osamělé žijících občanů už má problém koupit i základní potraviny!

Za rok 2021 vzrostly v ČR ceny potravin o 4,2 % napříč sortimentem. Výrazně zdražilo např. pečivo i mléčné výroby. Ještě více rostou ceny našich zemědělských výrobků, ty loni vzrostly dokonce o 9,8 %. Rozdíl spotřebních a výrobních cen je dán zejména praktikami obchodních řetězců, které na rozdíl od západních zemí mají přirážku až 100 %.

Jednoznačný problém z hlediska potravinové bezpečnosti do budoucnosti je rozporná dotační politika EU i české vlády. KSČM požaduje konec diskriminace a rovný přístup k zemědělské dotační politice. Zaměření se pouze na malé zemědělské farmy bude mít negativní dopad na konkurenceschopnost naší výroby. Na pozadí deformované zemědělské politiky EU trpí čeští výrobci i spotřebitelé. Cílem KSČM jsou kvalitní, cenově dostupné a české potraviny! Stop dvojí kvalitě potravin!

Pravicová vláda ODS + TOP09 + KDU-ČSL + STAN + Pirátů ani v této oblasti žádná řešení pro občany nenabízí. V sousedních zemích se vlády alespoň snaží hledat cestu, jak občanům pomoci. Např. Polsko od 1. února zavedlo nulovou sazbu DPH na velké množství potravin. KSČM vyzývá vládu, aby realizovala opatření proti rostoucí drahotě ve prospěch občanů i českých zemědělců.

KSČM podporuje podniky s komplexní výrobní strukturou jako základnu naší potravinové soběstačnosti a bezpečnosti. Řízené opuštění tlaku na soběstačnost je rovněž jednou z příčin rychlého zdražování.

KSČM prosazuje vznik českého distribučního řetězce jako protiváhu řetězců zahraničních! Zemědělská, zpracovatelská a prodejní družstva jsou stále dobrým a ve světě osvědčeným řešením!

Autor: 
VV ÚV KSČM