Skutečná demokracie není prodejná děvka

20. 11. 2016

Dne 17.11.2016 zažila Praha nevídané, neslýchané.

Oslavy svobody a demokracie na Václavském náměstí pod názvem „Koncert pro budoucnost“, který měl být vrcholem oslav státního svátku 17. listopadu, se v mnoha momentech staly myšlenkově i kulturně impotentním a retardovaným jarmarkem intolerance, lži, trapnosti, ubohosti a vulgarity.

Takto otevřeně, ostudně a bez obalu urážet a zesměšňovat demokraticky zvoleného prezidenta je ukázkou malosti, skryté nenávisti a neschopnosti a neochoty přijmout výsledky svobodných voleb a pochopit principy demokracie, po kterých právě tito nositelé té jediné pravdy volají na náměstích.

 

Souhlasit se s nimi dá snad pouze v jediném. Demokracie opravdu není pro každého. A pro některé je jí opravdu škoda. I když právě jen ona jim umožňuje realizovat to, co předvádějí a hlásají ve veřejném prostoru.

Stále se potvrzuje, že právě ti, kteří se pasují do role těch samojediných a pravých ochránců demokracie a občanských svobod, jsou pro ni rizikem a nebezpečím.

Demokracie v jejich podání a interpretaci se stává prostitutkou, kterou si lze kdykoliv koupit, přizpůsobit nebo odkopnout.

Ale skutečná demokracie není prodejná děvka a je více než nutné a aktuální ji chránit a pečovat o ni. Není totiž samozřejmostí ani navěky. Stejně jako v listopadu 1939 nebo 1989.

 

Petr Novák