Josef Skála: Názory na různé aktuální společenské události. I část.

2. 5. 2022

Ukrajinský konflikt

Je to velké neštěstí. Padá na konto „postkomunismu“, my jsme v něm nevinně. Stále víc však strádá i svoboda projevu. Stát nám vzkazuje, že některé pravdy hodlá stíhat i trestně! Diskuse nadoraz a se vším všudy, tolik potřebná už teď, nás tak teprve čeká. I prezident Václav Klaus, který rozhodně není žádným levičákem, přece opakovaně říká, že Ukrajina bojuje v zastoupení Spojených států. A pozastavuje se nad tím, proč s Ruskem už dávno nehledá řešení americké vedení. V tom s ním plně souhlasím i já.

Bezpečnostní uspořádání Evropy

Někdo to nerad slyší, ale stabilní mír nastane, až se budou cítit bezpečně všechny evropské státy. Jak členské země NATO a EU, tak ty východně od jejich hranic.

Rozmístění cizí vojenské základny v ČR

Čím kratší bude vzdálenost, a tedy i čas doletu jaderných hlavic na ruská politická a vojenská centra, tím nás to dostane na ránu potenciálního odvetného úderu. Bude-li to jen pár minut, také čas na rozhodnutí druhé strany se zkrátí natolik, že může sehrát fatální roli i lidské či technické selhání. Hledat za tak kardinální pravdou „ruské trolly“ umí jen třeskutý pitomec nebo fanatik. Řeč je o naší šanci na přežití. Šanci i pro ty, kdo Rusy z duše nenávidí.

Ceny energií

Platíme nehoráznou německou přirážku jak k cenám elektřiny, tak k cenám plynu. Aje to něco, co v našich dějinách nemá obdoby. Vláda s tím nic nedělá. K obojímu nás k tomu nenutí ani direktivy EU. Je nejvyšší čas to změnit. Kupovat plyn znovu napřímo a kolem 6 korun za kubík. A ne za 23 i víc korun přes německou firmu, která ho kupuje za 6 korun a z nás dojí skandální zisk. Jen smlouva napřímo, jakou uzavřeli Orbán, Srbsko i jiné země, nám zaručí i to, že plyn vůbec bude. Elektřiny vyrábíme víc, než spotřebujeme, dokonce my sami. Za zhruba 15 haléřů za kWh v uhelných elektrárnách a asi 25 haléřů za kWh v těch jaderných. Mnohonásobně víc nás proud stál už doposud a teď to má být ještě několikrát tolik. Jen proto, že česká elektřina se prodává českým domácnostem i podnikům přes pražskou pobočku německé burzy. Tam její cenu určují německé výrobní náklady, zatížené odpojováním jaderných i uhelných bloků a jejich nahrazování větrnými a solárnímu zdroji. Ty mají obrovské výkyvy, které jen horko těžko vyrovnávají hlavně záložní hnědouhelné elektrárny. I znečištění země emisemi to vrací až do počátku 90. let. Z tak nesmyslné podřízenosti se musíme co nejdříve vyvázat a vystoupit i z mechanismu emisních povolenek, který už dávno ztratil své původní poslání a je hříčkou nehorázné spekulace. Úplně jiný postoj vyžaduje celý „zelený úděl“. České domácnosti i ekonomika mají právo na českou elektřinu za cenu, odpovídající českým výrobním nákladům.

Druhou část otázek-odpovědí uveřejníme zítra 3. 5. 2022

Autor: 
Josef Skála
Zdroj: 
Naše Pravda ze dne 29.4.2022, rozhovor s. 10