Přemalujme Monu Lisu!

11. 6. 2022

Zdá se to skoro neuvěřitelné, ale protože se to u nás stalo, je to tak. Restaurátor součásti pražského orloje na historické Staroměstské radnici, kopie kalendária (oné kulaté desky) od umělce vpravdě národního – Josefa Mánesa, si po svém upravil některé postavy na kalendáriu zobrazené. Historické – z dob Mánesových – vzezření postav, zejména obličejů přemaloval do současné podoby a vyřádil se i na dalších detailech Mánesova díla, například změnil rasu psa, pohlaví postavy apod. Oním restaurátorem je akademický malíř (!) Stanislav Jirčík.

Velmi pozoruhodné je, že dotyčný své »dílo« předal již v roce 2018, takže všechny ty davy Pražanů a návštěvníků naší stověžaté čtyři roky (odečtěme však pandemii) postávaly před orlojem a zíraly na něco, co je novodobou přemalovánkou. A pan Jirčík se asi zdálky smál.

Já se ptám: Jak znělo zadání této zakázky; kdo to platil (Hlavní město Praha) a kdo to kontroloval? A má vůbec smysl se takto logicky ptát, když je dnes tolik věcí mimo logiku? Jak mi napsal jeden můj známý, jde o »naprostou svévoli, fialovou hřibovinu, pokud se tedy rázně neozve státní kontrola. Vedle Mariánského sloupu je to další rána na Staromáku.«

Někdejší radní Středočeského kraje pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek celou tuhle patálii zhodnotil lapidárně: »Myslím, že takováto předělávka Mánesa nemůže být považována ani za vtip…«

Poznámky, že jde »jen o kopii«, které jsem také slyšela, jsou nemístné. Však máme ve veřejném prostoru mraky kopií uměleckých děl, a copak jsou tato díla přemalovaná a sochy přesochané dle novodobých měřítek? Dovedeme si například představit kopii da Vinciho Mony Lisy (a že těch kopií po světě visí) s výrazem popové star, melírem na hlavě a módním tetováním na krku či obličeji? Staroměstský orloj patří do světového kulturního dědictví, tak doufáme, že patřičné orgány státu budou konat a vše se navrátí k původnímu vzhledu. »Rekonstrukce orloje byla dokončena v roce 2018, tedy za minulého politického vedení Prahy,« ukazuje na viníka náměstek primátora Adam Scheinherr. »Současná podoba je skutečně triviální. Po základní analýze situace budeme požadovat prověření možnosti předělání díla,« uvedl nadějně náměstek.

Monika Hoření
naše Pravda