Rada nad zlato

6. 1. 2017

Vstoupili jsme do důležitého volebního roku a stále častěji budeme slýchat úvahy o tom, na jaké voliče by se měla která strana obrátit.

   Protože pravice u nás vypadá tak, jak vypadá, volby budou především testem úspěšnosti levicových stran tváří v tvář politicky bezpohlavnímu ANO. 

   Podívejme se, co radili francouzským socialistům před volbami v roce 2012 odborníci nové levice sdružení v myšlenkovém tanku Terra nova.

   V obsáhlém materiálu konstatovali, že dělníci jsou pro levici již minulostí. Budoucnost směřuje k větší toleranci, společnost se otevírá odlišnostem, sílí postoje nakloněné imigrantům, islámu, homosexualitě a solidaritě s těmi na okraji společnosti. Francouzští dělníci bohužel tyto postoje ve své naprosté většině nesdílejí, levice je musí odepsat.

   Je třeba obrátit se k novým skupinám, které tuto budoucnost zosobňují. Jedná se o vysokoškoláky, a to především ty ve vedoucích funkcích. Čím vyššího vzdělání Francouz dosáhne, tím volí levicověji.

   Další skupinou jsou mladí lidé. Volí levicově mnohem častěji než senioři. Zvlášť silně levicově jsou založení  prvovoliči.

   A konečně třetí slibnou skupinou jsou imigranti. Je jich ve společnosti sice ještě málo, ale oni a hlavně jejich potomci volí levici. Patří k lidem tolerantním, otevřeným a optimisticky naladěným.

   Francouzským socialistům přinesla tato strategie takové výsledky, že do letošních prezidentských voleb již prakticky nezasáhnou. Nezbývá než věřit, že naše sociální demokracie by naopak s takovou orientací volby s přehledem vyhrála.

Autor: 
prof. PhDr. Jan Keller, CSc.