Reportáž ze SCKR

3. 2. 2017

Zastupitelstvo nepodpořilo předfinancování sociálních služeb

V úterý 31. ledna se konalo 3. mimořádné zastupitelstvo Středočeského kraje. Bylo svoláno zejména kvůli rozdělení obdržené dotace na poskytování sociálních služeb v roce 2017. Středočeský kraj obdržel totiž od MPSV v prvním kole téměř 973 milionů Kč a chce je rychle rozdělit všem poskytovatelům, aby měli finance hned na začátku roku. Podpořeno bylo 513 žádostí z 522, kraj si nechává 15 milionů Kč jako rezervu, rozdělení bylo podpořeno napříč politickým spektrem. Dle předkladatelky by tento včasný model financování měl fungovat i v příštích letech.

Komunisté však navrhli doplnit usnesení o vytvoření systému předfinancování sociálních služeb, který by umožňoval jednoduše reagovat na situace, kdy prostředky z MPSV nebudou poskytnuty včas, např. vlivem neschválení státního rozpočtu po podzimních parlamentních volbách. Vládnoucí koalice sice slíbila, že v tom případě bude problém řešit, ale pro systémový krok se neodhodlala. Pro návrh KSČM tak hlasovalo jen 11 zastupitelů, nebyl podpořen ani klubem ČSSD. Poskytovatelům sociálních služeb tak místo jistoty zbývá jen ten příslib „mělo by to tak fungovat i nadále.“

Další diskuse se strhla v bodě Různé, kdy klub KSČM seznámil přítomné se stanoviskem středočeských komunistů k postupu krajské koalice ve Středočeském kraji v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi. Komunisté kritizovali personální čistky, které se v nemocnici dějí a mají dopad i na zaměstnanecké kolektivy. Řada členů vládnoucí koalice pak obhajovala čistky špatným hospodařením nemocnic a stížnostmi pacientů, pochopení pro personální změny vyjádřili ale i někteří zastupitelé za ČSSD.

V diskusi se řešil i cestovní ruch, zejména sporem mezi bývalým náměstkem Karlem Horčičkou a novým náměstkem Vítem Rakušanem, a nadhozeno bylo téma zámku v Přerově nad Labem, o který již vedení kraje nemá zájem – bude se na základě návrhu ČSSD řešit na příštím zastupitelstvu.

Zdeněk Štefek, předseda klubu zastupitelů KSČM ve Středočeském kraji

Stanoviska a vyjádření:

Vyjádření k problematice financování sociálních služeb

31. ledna se sešlo Zastupitelstvo Středočeského kraje na mimořádném zasedání. Důvodem byl bod Rozdělení dotace na poskytování sociálních služeb v roce 2017. Narychlo svolané jednání vyřešilo situaci, kdy finanční prostředky pro organizace pracující v sociální péči přišly na účet SK v lednu (poprvé v historii) a je nutné je ihned rozdělit mezi žádající organizace o prostředky tak, aby obdržely peníze 10. - 12. února. To jim umožní vyplatit jejich závazky (hlavně mzdy) v termínech, na které nebyly v historii zvyklé. Tento bezprecedentní stav umožnila vyhláška, která prostředky váže na rozpočet ČR. Klub KSČM je velmi spokojený s vývojem situace.

Nicméně navrhli jsme doplnění usnesení o bod, který umožní vytvořit předfinancování služeb z prostředků kraje formou půjčky a to systematicky a s předjímáním situací, kdy z jakéhokoli důvodu peníze v budoucnu nepřijdou včas.

V diskusi došlo ze strany koalice (ANO, ODS, STAN, nezařazení), ale i ČSSD jako opoziční strany k vyjádřením typu zbytečné opatření, peníze vždy přijdou včas, nějak to vyřešíme. Je škoda, že opatření, které by zakotvilo jistotu ve financování organizací pracujících v oblasti sociálních služeb, kolegové v zastupitelstvu nepochopili a smetli jej ze stolu.

Václav Melša, místopředseda Výboru pro sociální věci

Stanovisko KSČM k postupu krajské vládní koalice ve Středočeském kraji v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi

Komunistická strana Čech a Moravy ve Středočeském kraji nesouhlasí s kádrovými čistkami, které ihned po svém nástupu začala provádět nová vládnoucí krajská koalice složená z politických subjektů ANO, Starostů a nezávislých, ODS a polorozpadlé TOP 09. Ukazuje se, že pravicové strany chtějí všude dosadit své věrné spojence a odbornost je až na posledním místě. Nejde jen o změny, které provádí přímo na Krajském  úřadě Středočeského kraje. Příkladem je i postup v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi, kde se staronový ředitel Ladislav Řípa pustil do výměny primáře chirurgického oddělení Jaroslava Touška a místo něj chce dosadit Tomáše Vernera.

KSČM v žádném případě nechce zasahovat do posuzování odborných schopností výše uvedených. Toto zdůvodnění a odpovědnost je plně na hejtmance kraje paní Jaroslavě Jermanové a na příslušném radním pro oblast zdravotnictví, jímž je člen ODS Martin Kupka. KSČM jim jen chce připomenout jemně a důrazně slova "nejsme jako oni". Svým chování však plně vládní koalice ukazuje, o co jí ve skutečnosti jde.

Stanislav Grospič, předseda KV KSČM

(V Mladé Boleslavi dne 30. ledna 2017)