Krajská konference KSČM 18.2.2016

19. 2. 2017

Krajská nominační konference KSČM….jsme na začátku cesty

Dne 18.2.2017 se uskutečnila Krajská nominační konference KSČM ve Středočeském kraji. Jak bylo jejím pracovním zadáním, schválila znění kandidátky do PS Parlamentu ČR, z návrhů jednotlivých okresních konferencí strany. Dovolím si jako člen pracovního předsednictva několik pracovních poznámek k výsledku. Největší počáteční změnou v jednání konference bylo prohlasování změny volebního řádu z: volby samostatně vedoucího kandidáta, druhého a třetího kandidáta v pořadí, podle návrhů okr. konferencí a pak volby na 4. - 12. místě, na: samostatnou volbu vedoucího kandidáta a následně dalších na 2. - 12. místě a dovolby dalších. Výsledek volby byl naštěstí totožný s předpokladem okresních návrhů: vedoucí kandidát s. Stanislav Grospič, 2. místo s. Miloslava Vostrá, 3. místo s.Jan Klán. Mám z tohoto výsledku radost, protože dlouhodobě nejsem zastáncem názoru na změnu tohoto pořadí poslanců za náš kraj. Názory, že naši středočeští poslanci jsou ve svých funkcích dlouho a bylo by třeba je nahradit mladými a perspektivními soudruhy, považuji za účelovou manipulaci a destabilizaci, motivovanou vším možným, jen ne snahou o pevnou pozici středočeských poslanců v rámci poslaneckého klubu. Všichni naše tři poslance dobře známe, mnozí byli u jejich poslaneckých začátků a mohou posoudit, jak lidsky, morálně a hlavně pracovně se postupně svou pilnou snahou vyprofilovali v  odborníky v jednotlivých výborech, ve kterých jsou zastoupeni, včetně zásadní devizy kontinuity ve tvorbě legislativních norem a souvislostí napříč svými volebními obdobími. Je to proces dlouhý, stojí mnoho úsilí a je pochopitelně prací na plný úvazek.Chápal bych požadavek na kádrovou změnu kandidátů při věku např. 70 let, ale ne v našem případě 35, 52 a 53 let. To je pro mne sestava lidí v plném produktivním věku, která nyní plně začíná vracet svou prací investici, která do nich byla vložena a přinejmenším další tři volební období mohou být pro nás bez problémů poslaneckou devizou. Ještě bych pochopil, kdybych za nimi viděl převis podobně erudovaných lidí v počtu několika desítek, jako metodu pozitivního výběru, ale místo toho vidím hlubokou personální propast. Proto by bylo přepychem, naší stávající poslaneckou sestavu měnit.

Druhý postřeh patří myšlence z konference „hledání viníka za prohrané krajské volby“. Volby jsme prohráli ve Středočeském kraji se ztrátou poloviny hlasů jak u nás, tak v celé republice, voliči dali hlasy ANO a starostům, přestože jsme pracovně a finančně měli nejintenzivnější kampaň za poslední roky. Šok pro mne, stejně jako pro mnoho ostatních, hlavně proto, že nevím, co jsme udělali špatně. S odstupem času se přikláním k myšlence, že se zásadně mění náhled občanů na veřejnou práci a politické strany, takže naše nabídka se minula účinkem. Voliči na ohrožení svého sociálního postavení nesyšeli. Kdo je však vůbec hodnověrně schopen předpovědět, jak se voliči zachovají? Pro nás šok, stejně jako pro americké demokraty naprosto neočekávaná výhra republikána na postu prezidenta. Výsledek krajských voleb nevyřešíme tím, že obviníme z neúspěchu s. Štefka nebo vedení strany. Východiskem by mělo být ponaučení, že i v parlamentních volbách můžeme podobný neúspěch inkasovat opět a my se tedy podle toho musíme zaktivizovat.

A poslední postřeh: jak se zaktivizovat? Do detailu také sám nevím. Na úrovní KV KSČM ale budu prosazovat, abychom v možné míře využili prostředky, které víme, že mezi lidmi jsou populární – internet, facebook, reklama v tiskovinách. Obsahově budeme mít v nejbližších dnech k dispozici nástin volebního programu pro parlamentní volby.Tento nástin co nejreálněji převést do podmínek kraje a společně krajský a okresní volební štáby, okresní výbory a KV úkoly rozpracovat a rozvrhnout podle našich finančních a technických možností. Jako každé volby to bude opět množství práce, členové nám ubývají, je třeba říci, že zvládneme to, co nám síly dovolí. Pokud poctivě zvládneme vše, co si naplánujeme, nebudeme si moci nic vyčítat. Sami voliči pak rozhodnou, jestli naše práce nepřišla vniveč. Zatím je zřejmé, že voliči na naše varování před úskalími současných vládních garnitur neslyší, takže uvidíme, práce je před námi mnoho.

Závěrem děkuji ze své pozice kolegům delegátům Krajské konference za OV Praha-západ za pracovní a konstruktivní přístup a zvoleným kandidátům přeji co nejlepší volební výsledek

MVDr. Luboš Kudrna

člen VV KV KSČM