MDŽ 2017 v Čelákovicích

23. 3. 2017

     Městská organizace KSČM pořádá již více než 20 let u příležitosti tohoto významného dne tradiční Posezení s přáteli. Ani letos tomu nebylo jinak.  Mnoho stálých účastnic našeho posezení má termín s předstihem rezervován, ostatní se o něm dozvěděli ze stránek Zpravodaje města, ale zejména z přáníčka s pozvánkou, které nám opět velmi ochotně zajistil předseda našeho OV, s. Milan Havlíček.

     Již dlouho před 14. hodinou přicházeli první účastníci posezení a obsazovali svá místa ve vyzdobeném jednacím sále Technických služeb. Každá žena byla při příchodu přivítána naším nejmladším členem, který jí jménem pořadatelů popřál příjemnou zábavu, vše nejlepší k MDŽ a předal kytičku karafiátů.  Sál byl zaplněn do posledního volného místa. Každý z účastníků obdržel zdarma občerstvení, zákusek, chlebíček, čaj, nebo kávu dle vlastního přání. Předseda organizace přivítal všechny přítomné a popřál ženám jménem pořadatelů vše nejlepší k jejich svátku. Hosty našeho posezení byli i kandidáti pro volby do Poslanecké sněmovny PČR - předseda klubu středočeských zastupitelů Zdeněk Štefek a zastupitelka města za KSČM Lenka Grygarová. S lítostí jsme omluvili další hosty, Alenku Novotnou, Milana Havlíčka a Jardu Hudce, kteří slíbili, že se akce zúčastní a velmi se na ni těšili, avšak jejich zdravotní stav to nedovolil.

     Ve svém úvodu s. Duník vzpomněl původní význam tohoto svátku, který se postupně stále více zpochybňuje a vytrácí. MDŽ není žádným komunistickým výplodem, jak jej prezentují mnozí politici a naše média. Prvotním impulsem k budoucímu vzniku byla stávka newyorských švadlenek proti otřesným pracovním podmínkám, za kratší pracovní dobu, zákaz dětské práce a volební právo žen. Poslední dvě podmínky, zákaz dětské práce a právo ženy volit, nejsou naplněny v mnoha koutech světa ještě dnes. I v dnešní době jsou země, kde je dětská práce naprosto běžným jevem a ženy nemají právo volit, natož být voleny, jsou součástí majetku muže či rodiny, mnohdy pod úrovní hospodářského dobytka.  A především z těchto zemí, kde nejsou dodržována ani základní lidská práva, se do Evropy valí tisíce migrantů. Je to velmi vážné varování a měli bychom se nad ním zamyslet. Neustále se prohlubuje i výrazný nepoměr zastoupení mužů a žen ve vedoucích a řídících pozicích. Řada politiků i političek se sice tomuto tématu rétoricky věnuje, ale ve skutečnosti pro zlepšení nepříznivého stavu nehnou ani prstem. To je další vážný důvod k zamyšlení. I z tohoto důvodu bylo ctí přítomným představit kandidátku pro podzimní volby z našeho okresu a navíc našeho města, Lenku Grygarovou, jako historicky prvního kandidáta z Čelákovic za KSČM od převratu 89.

     Po úvodním slovu se chopila své úlohy kapela POHODA, která již tradičně pro všechny přítomné vytvořila skutečně příjemné a pohodové odpoledne. V přestávkách krátce vystoupil i Zdeněk Štefek s přáním všem, nejen přítomným ženám, u příležitosti jejich významného svátku.     

     Oproti předešlým létům jsme akci obohatili i o další zpestření. Z loňských voleb zbyly drobné propagační předměty (propisky, žetony do košíků, pivní tácky, reflexní pásky, kalendáříky apod.), o které se vždy o přestávkách losovalo podle čísel jednotlivě označených stolů.  Toto se setkalo s velkým ohlasem a zároveň to vhodně vyplnilo čas přestávky. Nakonec ale, samozřejmě, vyhráli všichni. Každý si odnesl malý suvenýr s logem KSČM. Podle názoru mnohých je tato forma propagace rozhodně účelnější, než některé jiné formy předvolební kampaně.

     V sále panovala skutečná dobrá nálada i pohoda. K našemu milému překvapení na posezení zavítal i bývalý zastupitel města za Naše Čelákovice Petr Petřík a některým přítomným ženám rozdával květiny, které osobně přinesl, což přítomné ženy i pořadatelé ocenili s povděkem.

     Odpoledne uteklo velmi rychle a než jsme si to uvědomili, nastal čas se rozloučit. Předseda poděkoval účastníkům, kapele, ale zejména všem, kteří posezení připravili a připomínají nám tak každý rok vážnost a důležitost tohoto významného dne.

    Zároveň jsme účastníky setkání pozvali na nejbližší akci, kterou naše organizace tradičně pořádá - Slavnostní shromáždění občanů s Májovou veselicí u příležitosti 1. máje - Svátku práce, opět za přítomnosti kapely Pohoda.

                                                         Jménem pořadatelů MěO KSČM Čelákovice
                                                                           Vladimír  Duník

Fotogalerie