F. R. Čech se neudržel: Jen kecy. Ať si Macron zamete před vlastním prahem. Marseille už je víc muslimská než křesťanská!

15. 5. 2017

ROZHOVOR Profesor Zelí! Tak mluví o Emmanuelu Macronovi František Ringo Čech. „Znalci Šimka a Grossmanna pochopí, o čem mluvím,“ říká a dodává, že vítězství Le Penové by byl pro všechny velký zisk. „Le Penová by to řešila. Žádnou Unii by neopouštěla, ale nutila by ji ke změně,“ míní František Ringo Čech, podle kterého je Evropská unie odsouzená ke zkáze. Promluvil i o manželství Emmanuela Macrona s o 25 let starší ženou.

Jak hodnotíte výsledky francouzských prezidentských voleb? Byly podle vás opravdu tak jasné, jak mluvily různé průzkumy, že vyhraje Emmanuel Macron?

Jak už jsem několikrát zdůraznil, já nevěřím žádným průzkumům. Macron evidentně vedl, ale ne tak, jak si sluníčkáři francouzští představovali, nebo jak nás lživě informovali. Ale samozřejmě měl náskok.

Čím si voliče získal? Jak byste charakterizoval voliče Emmanuela Macrona?

Myslím, že ještě jedno volební období se nebude nic dít. Lidi se bojí změny. Lidi chtějí status quo, protože přes všechny průsery se jim nedaří tak špatně a to pravé halo ještě nezačalo. Čili oni volí odklad. To, že volili v Rakousku, jak volili, to, že volili ve Francii, jak volili, to je prostě ukázka toho, jak špatná je situace. Abych to přirovnal – je to, jako když máte pod stoličkou váček a vy ho řešíte aspirinem. Odkládáte to. Přestože chytří politici a chytří lidé vědí, že jednoho dne ten zánět nakonec bude tak bolet, že ani nepůjde umrtvit. Tak vypadá teď Evropa. Prostě neřeší problém, jen ho odsouvají. Tito lidé, kteří to celé vedou, nakonec zmizí v propadlišti dějin a mela, kterou způsobili, bude nakonec bohužel bez nich. Oni u toho nebudou. Schovají se ve svých vilách a nechají to vyžrat občany.

A právě toto odsouvání problému, jak říkáte, způsobilo, že Le Penová utrpěla tu porážku?

Ona tak velkou porážku zase neutrpěla. Myslím, že ona velmi získala, protože její strana je na vzestupu a na vzestupu budou všechny strany, které budou chtít ten malér a tu kritickou situaci Evropy řešit. Tento týden se v tisku objevilo (a ta velká radost francouzských sluníčkářů ), že Le Penová odstoupila. Ale to byla její neteř, která se chce věnovat rodině a odešla z politiky. Ale jak se to hned vydává, jak je to strašný – podívejte…  Ne! Já jí velmi fandím.

„Dnes jsme zvítězili, dnes zvítězila Francie,“ provolával Macron před shromážděním svých příznivců krátce po svém zvolení. Hlavně na různých sociálních diskusích se ale ozývají hlasy, že je to naopak konec Francie. Jak to podle vás je?

Já bych mu na to odpověděl – milý Macrone, ještě tu o Smolíčkovi, tu bychom rádi slyšeli. Ale já bych chtěl citovat redaktora Varyše z MF Dnes, který napsal: „V Bruselu zavládlo nadšení nad vítězstvím Emmanuela Macrona. Jde však o tanec na vlastním hrobě. Protože Evropská unie není ochotna se měnit, míří do záhuby. V souvislosti s možným vítězstvím Marine Le Penové se hovořilo o ohrožení samotné existence Evropské unie. Skutečným ohrožením Unie je ovšem Macron a politici držící status quo, jako jsou šéf Evropské komise Juncker nebo soupeři o post německého kancléře, tedy Angela Merkelová a Martin Schulz. Jsou to právě jejich politika, jejich postoj a jejich rétorika, které vyhnaly z Unie Velkou Británii a které stavějí množství evropských voličů proti jejich vládám a ženou je do náruče antisystémových hnutí.“ Plně se pod to podepisuji. Řekl to naprosto precizně a jasně.

Když bychom konkrétně řekli, co to vítězství Macrona bude znamenat pro Evropu a co to bude znamenat pro Českou republiku?

Nic. On neudělá vůbec nic. Víte, že já rád používám umělecké příměry. Znalci Šimka a Grossmanna pochopí, co myslím – Macron je profesor Zelí. To je prostě on. Víc k němu nemám co říct.

A pokud by bývala zvítězila Le Penová, co by to znamenalo pro Evropu a také pro Čechy?

Pro všechny veliký zisk. Konečně by se něco řešilo. Le Penová by to řešila, žádnou Unii by neopouštěla, ale nutila by ji ke změně. Ale protože ty bambulové, které jsme předtím jmenovali, změnu nechtějí, tak samozřejmě by nakonec uvažovala o tom, že z Evropské unie odejdou. Ale Evropská unie je odsouzena ke zkáze.

Macron už dopředu avizoval, že pokud bude zvolen, tvrdě zatočí s Maďarskem či Polskem. Mluvil o tvrdých sankcích vůči těmto zemím. Mimo jiné narážel na postoj těchto zemí k migrační politice. Jak toto jeho „varování“ hodnotíte? A bude podle vás chtít podobně „zatočit“ i s Českou republikou?

Profesor Zelí nezatočí vůbec s nikým. Prostě to jsou všechno kecy. Ať si zamete před vlastním prahem. Oni si tam migranty pozvali. Jejich některá města, jako například Marseille, už jsou víc muslimská než křesťanská. Ať mlčí a stará se o to, co má doma. Profesor Zelí!

My už jsme o tom mluvili, že po zvolení Macrona vlastně posílila pozice Merkelové. Myslíte si, že to v podstatě znamená podporu příchodu dalších migrantů?

Ale žádnou podporu. Vždyť oni je připravili, oni je zvou. Včera opět byla dobrá zpráva. Italské námořnictvo zachránilo šest tisíc migrantů. Jaká radost, jak se těší na novou Evropu! Co nám to připravili? K čertu s nima!

A právě v tomto kontextu, jak si vysvětlujete, že Macrona tolik lidí volilo? Ve Francii je čím dál víc migrantů, jsou teroristické útoky…

No tak lidi se bojí řešit problém. Začnou problém řešit, až ho budou mít přede dveřmi. Uprchlíci jsou teď soustřeďovaní do táborů, ale to nebude pořád. Ty tábory se protrhnou a začne to. A pak ať profesor Zelí ukáže, co umí.

Ve druhém kole voleb nebyla žádná z tradičních stran. O čem to svědčí?

Lidi o ně ztratili zájem. Nemají co říct. Je to jako u nás – politika bez vize. Kromě Miloše Zemana nemá nikdo žádnou vizi. Je to prostě fronta u pokladny v parlamentu.

Po zvolení Macrona Petr Robejšek mimo jiné napsal: Nový francouzský prezident sice nemíní eurozónu opustit, ale chce nechat Německo platit francouzskou ekonomickou mizérii. Macronovým cílem – a popravdě i jediným proveditelným řešením ekonomických potíží jeho země – je společný rozpočet EU a parlament eurozóny. Má podle vás pravdu a jak to celé nakonec bude působit na vztahy mezi Francií a Německem?

Já bych se chtěl zmínit o osobě Petra Robejška, který mne zaujal založením nové politické strany a svými názory. Já se s ním naprosto ztotožňuji. Robejšek ale nejmenoval Itálii, která číhá za dveřmi s dalším malérem. Španělsko, které stojí za dveřmi s dalším malérem… Evropská unie se nedá zachránit a já si dokonce myslím, že ani vylepšit. Z gruntu změnit a vybudovat znovu. Tak, jak jsme si to představovali my, co jsme pro ni zvedli hlas. Víte, Robejšek je podle mne kromě Miloše Zemana jediný politik, který teď říká pravdu, staví se k tomu a má v té věci jasno. Já bych mu chtěl ale prostřednictvím ParlamentníchListů.cz vzkázat jednu věc, která mne pobavila. Jeden z jeho zástupců sice mluvil velmi dobře, ale řekl, že mají jasný program (v tom s ním souhlasím) a že si ho každý může přečíst. A ten program má 40 stran! Prosím vás, politik, který má program, jenž má 40 stran, je buď naivní, nebo blázen. Představa, že budou voliči číst čtyřicetistránkový program strany, je šílenství. Ať mi Robejšek zavolá, já mu to seškrtám na jednu stranu A4.

Tak třeba se opravdu ozve. A když se vrátíme k Macronovi, nakonec mi nedá nezeptat se na to, o čem mnozí lidé před volbami i nyní po volbách diskutují. Co si myslíte o tom, že se Emmanuel Macron oženil se ženou, která je o 25 let starší než on a kterou navíc poznal jako student svou učitelku? Mnozí ho za to odsuzují, někteří dokonce spekulují o tom, zdali tímto svazkem netají homosexuální orientaci.

Podívejte, možné je všechno. Do profesora Zelí já nevidím. Ale zastávám ten názor, že jestli je šťastný se svojí učitelkou, tak je to v pořádku. Ale kdoví, co se odehrává v jeho makovici. Možná až začne trestat Maďary, Poláky a Čechy, tak ho učitelka opustí a najde si někoho ještě mladšího.

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/F-R-Cech-se-neudrzel-Jen-...

Zdroj: 
Parlamentní Listy